Vojta Dyk a Rowan Atkinson? Tohle se dělo v New Yorku!

Vojtěch Dyk a B-Side Band (foto: Tino Kratochvil)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

25. října 2019 19:32

Zpěvák a herec Vojtěch Dyk nahrál v New Yorku se zahraničními hudebníky své první autorské album. Na projektu nazvaném D.Y.K. s ním spolupracoval český hudebník žijící v USA Ondřej Pivec a členové jeho kapely Kennedy Administration.

Dyk dnes zveřejnil první singl Mr. Beat doprovázený videoklipem. Sólový projekt nenaruší jeho spolupráci s brněnským B - Side Bandem Josefa Buchty, řekl dnes zpěvák novinářům.

"Všechny moje filmové i hudební aktivity pokračují dál. Tohle je taková moje vysněná menší kapela, kterou jsme se chtěl oprostit od základů, které jsme si budoval a stále buduju v Česku. Chtěl jsme zkusit do toho šlápnout někde v zahraničí," řekl Dyk.

Deska, která vyjde 22. listopadu, vznikla v New Yorku s hráčem na klávesové nástroje Pivcem, držitelem ceny Grammy za album se zpěvákem Gregorym Porterem. "Opustil jsem komfortní zónu v České republice a zpíval v místech, kde je Vojtěch Dyk nula. Díky tomu může D.Y.K. ukázat, jestli v něm opravdu něco je. Byl to naprosto osvobozující pocit, jehož výsledkem je naprosto svobodná deska," řekl Dyk.

První singl Mr. Beat označil Dyk za "rokenrol s jódlováním" volně inspirovaný jeho synem a Rowanem Atkinsonem a jeho postavou Mr. Beana. Klip, v němž Dyk uplatňuje své herecké nadání, vznikl v režii Givinara Kříže a Jordana Haje.

Dyk uvedl, že další repertoár na albu je stylově pestrý. "Singlem by mohla být jakákoliv zařazená píseň, záleží na tom, za jaký konec chcete tu desku uchopit. Jako první singl jsem zvolil píseň veselou, lehce stravitelnou," řekl. Společně s vydáním alba 22. listopadu čtyřiatřicetiletý zpěvák pravděpodobně oznámí podrobnosti k turné k projektu D.Y.K.

Témata: Vojtěch Dyk