Karel Gott dostane DALŠÍ FILM! Hrát v něm můžete i vy!

Karel Gott

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

22. října 2019 21:07

Dokumentarista a producent Filip Remunda hledá lidi, kterým změnil život nedávno zesnulý zpěvák Karel Gott. Celovečerní dokument Božský hlas připravuje spolu s Michalem Gáborem od roku 2015.

Štáb už natočil Gottovy fanoušky či přímo ty, do jejichž života populární umělec nevědomě zásadně zasáhl, na Kubě, v Německu, Rusku nebo Japonsku. Nyní hledá další protagonisty z Česka a Slovenska, kterým Gottovy hlas a písně změnily nebo výrazně ovlivnily život. Ukázky z filmu dnes promítl v pražském kině Světozor.

Filmaři se snaží najít odpověď na otázku, proč se hlas rodáka z Plzně, elektrikáře, milovníka života a žen stal soundtrackem života tisíců lidí. Dokument si bere za cíl představit život hlasu Karla Gotta napříč časem, různými kulturami a hranicemi. "Příběh o lásce, snech, válce a míru bude vyprávěn lidmi, kterým hlas Karla Gotta ovlivnil život," uvedl Remunda.

"Neuvěřitelných příběhů jsme po celém světě slyšeli desítky, ale stále nám chybí ty české a slovenské. Proto jsme se dnes rozhodli odtajnit ukázku z filmu a vyzvat veřejnost, aby nám lidé zaslali příběhy o tom, jak jim ten všudypřítomný hlas ovlivnil život, v dobrém i zlém," říká režisér a na dokreslení jím vnímané rozporuplnosti fenoménu Karla Gotta dokládá vyjádření japonského zpěváka Noriataria Deiho, který říká, že by chtěl zpívat jako Karel Gott, ale žít jako Marta Kubišová.

Gottův hlas je podle Remundy pozoruhodný úkaz. Diváci by v plánovaném dokumentu mohli vidět, jak ho německý zubař pouští k vrtání a má teorii, že jeho hlas tlumí bolest. "Jednou mě pozvali na ambasádu České republiky v Moskvě a tam mi řekli, že lidé, kteří za Gottem jezdí na letiště a na velvyslanectví, jsou zajímaví a zprostředkovali mi setkání s několika z nich. Zjistil jsem, že jedna paní našla díky Gottovi manžela, další přežila tragédii, když si pouštěla jeho zpěv, a začal jsem se pídit po lidech, do jejichž života Gott vstoupil," řekl dnes Remunda.

A říká, že našel některé lidi v Rusku, ale i v Japonsku, kde profesor tokijské univerzity má v plánu poslat LP desku do Pchjongjangu jako gesto smíření a navrhnout severokorejským vůdcům, aby zastavili vystřelování balistických raket přes území Japonska. "Kladu si otázku, jak je možné, že přes tolik let, tolik odlišných kultur a rozdílných politických zřízení existují lidé, jejichž život ten hlas ovlivňuje," řekl.

Remunda vystudoval pražskou FAMU, katedru dokumentární tvorby. Je spoluzakladatelem Institutu dokumentárního filmu, který pomáhá prosazení českého filmu v zahraničí. Do širšího povědomí veřejnosti se zapsal spolu s Vítem Klusákem mystifikací o fiktivním hypermarketu Český sen. Je držitelem Ceny Pavla Kouteckého, udělovanou za osobitý dokumentaristický počin, za film Pulec, králík a Duch svatý.

Témata: Karel Gott