Karel Gott a StB? Prasklo to… Velká tajemství Mistra ODHALENA!

Karel Gott, 60. léta 8

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

18. října 2019 11:58 | Aktualizováno: 19. října 2019 10:03

Na roli Karla Gotta v dobách komunistického režimu se dá nahlížet z mnoha úhlu, teď už i pohledem tehdejších bezpečnostních složek. Jaká tajemství Mistra odhalili lidé, kteří nahlédli do archivů StB?

Rozporuplně lidé nahlíží na roli Karla Gotta (†80) za minulého režimu. Jedni mu nic nevyčítají s tím, že chtěl prostě bavit a živit se zpěvem, jiní mu skoro nemohou přijít na jméno. Server irozhlas.cz teď ale zapátral v Archivu bezpečnostních složek, aby zjistil, jak na Mistra nahlížel samotný státní aparát, konkrétně obávaná Státní bezpečnost neboli StB.

Dokumenty tak vydaly svědectví o tom, jak Gott pomohl novinářce Marion Heimannové s vyvezením filmu do Německa. Zpěvák zafungoval jako kurýr, na ruzyňském letišti zásilku převzal a ve Frankfurtu ji předal. Když se jej agenti na věc ptali, odvětil, že obsah balíčku neznal a slíbil, že příště bude opatrnější.

V archivních svazcích se rovněž píše, že se stýká s „pravicovými exponenty“ a v soukromí projevuje protisovětské názory. Gott v pozdějších letech své politické postoje nedával moc najevo, velkou výjimkou však byly události srpna 1968.

Podle jednoho z příběhů, které archiv poskytuje, údajně Mistr dost ostře kritizoval okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. „Pokračoval v diskusi, co tady ti okupanti mají co dělat, ať si jdou domů a s tanky ať odejdou, a jiné urážky na SSSR,“ prozradil tehdy „estébákům“ svědek.

Témata: Karel Gott