Hladovka Jiřího Pomeje (53): Porazí rakovinu?

Jiří Pomeje 3

Autor: Renata Schnabelová, stars24.cz

3. ledna 2018 19:05

Herec Jiří Pomeje svou dvaačtyřicetidenní hladovkou inspiroval mnoho lidí. Zhubl více než dvacet kilogramů a podle svého se pokusil popasovat se se zákeřnou rakovinou hrtanu. Snažil se totiž rakovinu takzvaně vyhladovět, aby se již dále nerozšiřovala. Udělal ale správné rozhodnutí?

Mnoho lékařů s jeho svérázným přístupem nesouhlasilo. Pomeje krátce po skončení hladovky skončil v nemocnici se zápalem plic a podle onkologa, profesora Pavla Kelnera, si hladovkou a následným oslabením organismu jen přihoršil. Právě profesor Kelner řekl pro Blesk následovné:

„Není prokázáno, že by hladovění ničilo nádor. Ten je zcela nezávislý a vezme si z těla, co potřebuje. Na úkor právě toho nemocného člověka. Může se stát, že reakce celkově oslabeného pacienta na léčbu nebude tak pružný jako u člověka, který předtím dlouhodobě nehladověl.‘‘

Názor pana profesora tedy říká, že si hladověním Jiří Pomeje možná jen zadělal na další zdravotní komplikace, včetně momentálního zápalu plic. Pomeje však nepřestává věřit, že psychika vítězí nad tělem, a tak si pevně stojí za svým rozhodnutím a je připraven zákeřné rakovině čelit.

Témata: Jiří Pomeje