Ivana Gottová: Češi jí udělali čáru přes rozpočet!

Karel Gott zemřel: Pieta u jeho domu Nad Bertramnkou (5. října 2019) 12

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. října 2019 18:28 | Aktualizováno: 16. října 2019 10:06

Svíce a květiny, které lidé v uplynulých dnech přinesli před dům zesnulého zpěváka Karla Gotta v pražské ulici Nad Bertramkou, město v noci na dnešek nechalo uklidit. Dnes se ale chodník před zpěvákovou vilou opět plní dary.

Úklid veřejné komunikace měl původně začít v pondělí, na přání rodiny byl ale termín odložen. Gottova rodina večer informovala, že vzkazy a dárky z pietního místa před vilou si ponechá, další využití svící a květin zvažovala.

V pondělí bylo již uklizeno i pietní místo v Kinského zahradě, které magistrát zřídil po dohodě s rodinou a bylo otevřeno do nedělní půlnoci. U fontány před Národopisným muzeem je ale znovu několik desítek svíček, květiny a vzkazy. Některé dary tu byly již v pondělí odpoledne, další přibyly.

Podle pondělních informací mluvčího pražského magistrátu Víta Hofmana se předměty z Bertramky i z Kinského zahrady měly třídit na květiny, svíčky a další předměty včetně fotografií a plyšáků a předávat rodině. Část květin si měla zachovat pietní charakter a měla by být dál použita. Kondolenční knihy rodina podle mluvčího už převzala.

Lidé začali chodit spontánně ke Gottově vile 2. října, kdy bylo oznámeno úmrtí osmdesátiletého zpěváka. Přicházeli i v dalších dnech a místo zaplnili svíčkami, květinami, vzkazy, fotografiemi, plyšáky, balonky a dalšími předměty, které pokryly ulici i před sousední vilou.

Gott podlehl těžké nemoci 1. října před půlnocí. Léčil se s akutní leukemií. Veřejnost se s ním mohla naposledy rozloučit v pátek 11. října na Žofíně, kam dorazilo zhruba 49.000 lidí. V sobotu se konala zádušní mše ve svatovítské katedrále, kam se přišli s legendou populární hudby rozloučit příbuzní, přátelé, spolupracovníci, politici, zpěváci, herci, sportovci a další pozvaní hosté. Sobota byla zároveň dnem státního smutku.

Témata: Karel Gott Ivana Gottová