PŘEHLED: Kdo z politiků se loučí s Karlem Gottem?

S Karlem Gottem se přišli rozloučit politici, umělci, sportovci i veřejnost

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

12. října 2019 12:17

Na zádušní mši za zesnulého zpěváka Karla Gotta do katedrály svatého Víta dnes dorazily mezi dalšími pozvanými hosty i politické špičky.

Smutečního obřadu se účastní prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO), členové jeho vlády, předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) a další politici včetně například slovenského premiéra Petera Pellegriniho. Do katedrály přišli i Gottovi blízcí a kamarádi, spolupracovníci, kolegové ze showbyznysu, sportovci i další osobnosti veřejného života.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) novinářům řekl, že "s Karlem Gottem se nám žilo dobře". Za svou oblíbenou píseň legendárního zpěváka populární hudby označil skladbu "Buď sbohem brácho z dětských let".

Do katedrály přišli také bývalé první dámy Dagmar Havlová a Livia Klausová. Mezi smutečními hosty jsou také slavní sportovci - fotbalista Antonín Panenka nebo hokejista Jaromír Jágr. Dorazili rovněž zpěvačka Olga Lounová, která s Gottem nazpívala duet, a Marek Ztracený, jenž složil titulní píseň Gottovy poslední desky. Dorazili i třeba zpěváci Hana Zagorová, Janek Ledecký a Viktor Dyk, herci Jiří Bartoška a Boleslav Polívka, moderátoři Leoš Mareš a Libor Rouček či producent Janis Sidovský.

Zeman byl pozván společně s manželkou Ivanou a dcerou Kateřinou. Po Gottově smrti uvedl, že pokud o to bude požádán, během mše pronese i projev. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček dnes na dotaz ČTK uvedl, že Zeman při mši s proslovem nevystoupí. Příští rok hodlá prezident udělit Gottovi in memoriam Řád bílého lva 1. třídy, což je nejvyšší český řád.

Na hradní nádvoří u katedrály i na Hradčanské náměstí, kde jsou velkoplošné obrazovky, dorazily stovky lidí. Na dnešek vyhlásila vláda státní smutek.

Témata: Karel Gott