Sledovali jsme ŽIVĚ: MŠE ZA GOTTA! Dorazila Patrasová, Polívka, Donutil i Michal David!

S Karlem Gottem se přišli rozloučit politici, umělci, sportovci i veřejnost 16

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

12. října 2019 10:58 | Aktualizováno: 12. října 2019 12:24

V 11:00 ve svatovítské katedrále na Pražském hradě začala zádušní mše za zesnulého zpěváka Karla Gotta, která je jen pro zvané hosty. Sloužil ji kardinál Dominik Duka.

Na Hradě se již objevil například zpěvák Michal David, který před novináři na Gotta zavzpomínal a uvedl, že po Gottovi zůstane prázdné místo. Operní zpěvačka Eva Urbanová potvrdila, že při zádušní mši vystoupí. Přišli také hudebníci Petr Janda, Karel Vágner a Felix Slováček, ředitelka vydavatelství Supraphon Iva Milerová a dále katolický kněz Zbigniew Czendlik nebo herečka Dagmar Patrasová.

Mezi smutečními hosty byl také zpěvák Milan Drobný, ač s Gottem měli spory a Drobný kritizoval i jeho manželku Ivanu. Do katedrály zamířili například i herci Jiří Suchý, Jitka Molavcová, Boleslav Polívka, Miroslav Donutil, slovenský zpěvák Miroslav Žbirka či zpěvačka Helena Vondráčková. Z členů vlády se objevil jako první ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Katedrála se pro zvané hosty otevřela zhruba v 09:30, celkem jich byly pozvány stovky.

Lidé zatím stojí hned u zábran, které zajišťují volný průchod do katedrály. Velkoplošnou obrazovku, na níž budou moci zádušní mši sledovat, mají za zády. Stejnou možnost sledování budou mít lidé i na Hradčanském náměstí. Kapacita hradního nádvoří je totiž omezená.

Pražský hrad se kvůli poslednímu rozloučení s populárním zpěvákem částečně veřejnosti uzavře. Pro turisty se nejnavštěvovanější česká památka znovu otevře od 14:00. Katedrála, kde se pieta uskuteční, bude uzavřena po celý den.

Už v pátek se za účasti téměř 50.000 lidí uskutečnilo veřejné rozloučení s Gottem v paláci Žofín. Na dnešek vyhlásila vláda státní smutek.

Karel Gott zemřel 1. října před půlnocí ve věku 80. let. Léčil se s akutní leukemií.

Témata: Karel Gott Vladimír Polívka Miroslav Donutil Dagmar Patrasová