Marek Eben: Podal si ZEMANA i KLAUSE!

Majálesový průvod s Markem Ebenem

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. října 2019 16:35 | Aktualizováno: 8. října 2019 19:53

Populární moderátor Marek Eben patří mezi jednu z největších hvězd televizních obrazovek. Nemá na kontě žádné skandály, nešokuje veřejnost zvraty ve vztazích, a díky své inteligentní talk show se setkal s předními světovými hvězdami a odborníky. Přesto si ne vždy bral servítky.

Marek Eben se na obrazovky vrátí už v sobotu, kdy se objeví v nové řadě populární soutěže StarDance coby ostřílený moderátor. V minulosti ale už několikrát dokázal, že se umí blýsknout nejen před kamerou, ale i osobně před diváky.

Celé Česko pobavil například rýpnutím do exprezidenta Václava Klause, v době, kdy Česku ještě vévodil on. Stalo se tak na zahájení jednoho z dřívějších ročníků karlovarského festivalu.

"Znám spoustu lidí, kteří nemají bazén, a přesto se smočili, a znám i solidní lidi, kteří ho mají," řekl tehdy Eben a nechal rozsvítit v sále a vyzval přítomné, aby zvedli ruku ti, kteří bazén mají.

Následně se podivil nad tím, že přítomný Václav Klaus bazén nemá. "V Lánech ale něco bude, ne? Představuji si, že musí jít o státní bazén a že na kachličkách je vyskládaný prezidentský znak s nápisem Pravda a chlór vítězí," rozesmál Eben přítomné.

O několik let později si ale neodpustil narážku ani na prezidenta Miloše Zemana, a to konkrétně na olomouckého Majálesu. "Král Majálesu musí být daleko zhovadilejší než skuteční králové a vládci. Studenti, to je téměř nesplnitelný úkol," uvedl tehdy Eben.

"Zhovadilost skutečných vládců je téměř nepřekonatelná. Abych mohl dostát tomuto složitému úkolu, budu potřebovat daleko větší aparát, než mají skuteční vládci. Proto oznamuji, že si pořídím ne jednoho, ale rovnou dva tiskové mluvčí," řekl zcela "vážně" Eben a studentům bylo okamžitě jasné, že proslov se bude vyvíjet ještě zajímavějších směrem.

"Jeden bude hledat věci, které nemohu najít sám, protože takových věcí přibývá, bude to práce na plný úvazek," narážel Eben na "ztracený" Peroutkův spis. "Druhý tiskový mluvčí bude odpovídat na dotazy, které jste nepoložili a sdělovat vám své názory, na které nejste zvědaví," trefoval se do Ovčáčka.

Témata: Marek Eben Miloš Zeman Václav Klaus