Karel Gott (†80): Tajemství jeho emigrace ODHALENO!

Karel Gott 8

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

6. října 2019 12:25 | Aktualizováno: 6. října 2019 15:54

Nerad o tom mluvil, ale popřít to Karel Gott nemohl. Příběh o jeho emigraci do tehdejšího Západního Německa fascinuje lidi dodnes. Někteří to Mistrovi vyčítají, jiní ho chápou. Co se vlastně před desítkami let stalo?

Jednou z kapitol života Karla Gotta (†80), které jsou dodnes obestřeny tajemstvím, je jeho údajně emigrace. Zpěvákovi bylo tehdy 32 let, když v létě 1971 zůstal společně s bratry Štaidlovými v Hamburku déle, než jim umožňovaly výjezdní doložky. Podle zákonů během nastupující normalizace se to rovnalo trestnému činu nezákonného opuštění republiky.

Všechny strany začaly hrát velice nebezpečnou hru. Stát se s vědomím Gottovy popularity snažil udělat všechno možné, aby se zpěvák do vlasti vrátil. Kromě Státní bezpečnosti se tak začal věcí zabývat i Gustáv Husák. Mistr se nakonec do Česka vrátil, možná toho ale litoval.

Domovní prohlídky v jeho nemovitostech si totiž vybrali svou daň. Estébáci zabavili Gottovi stovky věcí. „ Později všechno vrátili, ale dům tehdy úplně vybydleli,“ prozradil později zpěvák dle serveru ahaonline.cz.

Gottova „emigrace“ trvala dva měsíce, Slavík se vrátil na začátku září. Jeho pobyt v Německu byl zpětně legalizován a celá věc se zahrála do autu jako nedorozumění. Podle StB ale musel na kobereček, kde vyjádřil vděk, aby mohl dál cestovat do zahraničí.

Témata: Karel Gott