Veřejné rozloučení Gott: Třetí den po SMRTI KARLA! Slzy, pláč a...!

Karel Gott - pietní místo u jeho vily Nad Bertramkou v Praze. 37

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. října 2019 15:50 | Aktualizováno: 4. října 2019 18:22

I dnes odpoledne, třetí den po smrti zpěváka Karla Gotta proudili lidé k jeho vile na pražské Bertramce, aby zde uctili jeho památku. Prostranství před domem hustě pokryly svíčky a květiny a lidé tu nechávají také plyšáky, fotografie, obrázky a vzkazy. Vedle Čechů a Slováků v pátek k vile zamířila také řada německy mluvících lidí. Svíčky za Gotta hoří i na dalších pietních místech v Praze. Zpěvák bojoval s akutní leukémií, zemřel v úterý v noci. Bylo mu 80. let.

Před vilou Gottových v ulici Nad Betramkou lidé vyskládali z čajových svíček například srdce nebo nápis "V našich srdcích navždy zůstane." Podobné vzkazy jsou i u zpěvákových fotografií, které tam lidé položili. Na jednom ze vzkazů je i napsáno "Božský Kájo, pro tebe pláče celý svět." Někteří lidé se také se záplavou květin a svíček před domem Gottových fotografovali, jiní na zpěváka v tichosti vzpomínali.

Zhruba dvacítka svíček hoří rovněž u prodejny vydavatelství Supraphon na Jungamannově náměstí, kde je za výlohou od čtvrtku vyvěšen Gottův plakát s životními daty. Květiny položili lidé i u vchodu do Pražské konzervatoře, kde vedení školy zřídilo pietní místo. Gott zde studoval mezi lety 1960 a 1966.

Na zpěváka nezapomněla ani O2 arena, kde měl loni v červnu koncert. Hala na tuto událost vzpomíná na svém webu. "Karel Gott byl úžasná osobnost, vždycky jsme byli a stále jsme hrdí na každé jeho vystoupení, proto máme v O2 areně dlouhodobě vystaveno několik fotografií, díky nimž si tyto výjimečné okamžiky s návštěvníky připomínáme. Vzpomínkové místo ale aktuálně nezřizujeme," uvedla pro ČTK mluvčí O2 areny Martina Kučerová.

Vláda se chystá na sobotu 12. října vyhlásit státní smutek kvůli úmrtí zpěváka Karla Gotta. Smutek připadne na den umělcova pohřbu, který se uskuteční se státními poctami včetně zádušní mše v katedrále svatého Víta. Novinářům to dnes řekl premiér Andrej Babiš. Podle vyjádření mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka s uctěním památky Gotta počítá i prezident Miloš Zeman, další podrobnosti však dnes nesdělil.

Témata: Karel Gott