NÁMĚSTÍ KARLA GOTTA? Nové informace!

Karel Gott 25

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. října 2019 13:10

Jak už stars24.cz informoval dříve, jméno Karla Gotta by v budoucnu mohla nést ulice či jiné veřejné prostranství v Praze, v níž legendární zpěvák a rodák z Plzně strávil většinu svého života. Celý proces je ale složitější, než se zdá.

Tuto možnost jako vyjádření úcty nejslavnějšímu českému zpěvákovi zmínil primátor Zdeněk Hřib (Piráti) i Praha 5, jejímž byl Gott obyvatelem. Ke smíchovské vile na Bertramce, kde Gott v úterý v noci po boji s akutní leukémií zemřel, se dnes přišly rozloučit desítky lidí.

O pojmenování či přejmenování veřejných prostranství v Praze ale rozhoduje městská rada. Podněty může podávat kdokoliv. Prostranství ale nesmí být podle zákona pojmenováno po nikom žijícím.

Kdy a kde by svou ulici či náměstí měl, zatím není jasné. Podle České televize by se tím magistrátní místopisná komise mohla zabývat 23. října. Praha v posledních letech pojmenovala náměstí po bývalém prezidentu Václavu Havlovi nebo režiséru Miloši Formanovi.

Postup přejmenování je takový, že návrhy nejprve projednává radnice příslušné městské části. Po schválení návrhu jejím zastupitelstvem je postoupen k posouzení místopisné komisi rady hlavního města. Následně jej projednají pražští radní.

Praha pojmenovala loni na podzim piazzetu před hotelem Intercontinental v Praze 1 po režiséru Miloši Formanovi. Oscarový režisér Forman zemřel loni 13. dubna ve věku 86 let. Předtím město pojmenovalo prostor mezi historickou budovou Národního divadla a Novou scénou jako náměstí Václava Havla.

Gott zemřel v úterý 1. října po těžké nemoci, bylo mu 80 let. Poslední rozloučení pro veřejnost se uskuteční na Žofíně v pátek 11. října od 8:00 do 22:00. V sobotu 12. října od 11:00 pak bude v katedrále svatého Víta sloužit pražský arcibiskup Dominik Duka zádušní mši, které se zúčastní pozvaní hosté.

Témata: Karel Gott Praha