Karel Gott (†80) POHŘEB: Ivana prozradila detaily o posledním rozloučení s Mistrem

Karel Gott - pietní místo u jeho vily Nad Bertramkou v Praze.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. října 2019 19:02 | Aktualizováno: 3. října 2019 23:38

Veřejnost se bude moct rozloučit se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem v pátek 11. října v Paláci Žofín. Následující den bude mše v katedrále svatého Víta. Vdova po Karlu Gottovi Ivana se rozhodla pro pohřeb se státními poctami. Poděkovala všem za vyjádření soustrasti s úmrtím manžela a za podporu.

"Touto cestou bych chtěla poděkovat všem, kteří nám vyjádřili svou soustrast s odchodem mého manžela, Karla Gotta. Zároveň děkuji panu premiérovi a vládě za iniciativu spojenou s uspořádáním státního pohřbu. Po důkladné úvaze jsem se rozhodla pro pohřeb se státními poctami," uvedla na oficiálním webu Ivana Gottová.

"Veřejnost bude moci přijít uctít památku mého muže v pátek 11. 10. od 8:00 – 22:00 hodin do Paláce Žofín na Slovanském ostrově. V souladu s vůlí mého manžela a po předchozím jednání s Arcibiskupstvím pražským se bude konat zádušní mše a bude ji sloužit Dominik kardinál Duka, arcibiskup pražský. Tato se uskuteční pro pozvané hosty v sobotu 12. 10. od 11:00 hodin v Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě," dodala.

Mnohanásobný Zlatý slavík zemřel doma na Bertramce v kruhu svých nejbližších. Vláda ve středu bezprostředně po oznámení jeho úmrtí rozhodla, že pokud s tím bude rodina souhlasit, Česko se s Gottem rozloučí státním pohřbem, na jehož datum připadne i státní smutek.

Lidé i dnes vzpomínali na hudební legendu a vyjadřovali soustrast rodině na různých pietních místech. K vile na Bertramce, kde Gott dlouhá léta žil a kde také v úterý před půlnocí zemřel, dnes i v silném dešti a zimě neustále přicházeli lidé všech věkových kategorií a přinášeli svíčky, květiny či fotografie. Na Gotta vzpomínají také v dejvickém divadle Semafor, pietní místo zřídilo vydavatelství Supraphon ve své prodejně na Jungmannově náměstí nebo pražská konzervatoř, kde Gott studoval. Vyjádřit úctu a soustrast mohou lidé také v kondolenční knize, kterou ve svém úřadu umístila Praha 5.

Pátá městská část už našla konkrétní místa, která chce pojmenovat po svém nejslavnějším obyvateli. "V této chvíli zvažujeme pojmenování nové ulice či náměstí v plánovaném projektu Smíchov City," uvedla starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (za ODS). Městská část Praha 5 nechce přejmenovat již existující ulici, a to zejména s ohledem na komplikace, které by to přineslo jejím občanům. Svůj záměr bude koordinovat s magistrátem. Ve hře je také výstavba nového multifunkčního sálu, který Praze 5 stále chybí a mohl by nést umělcovo jméno.

Prezident Miloš Zeman dnes prohlásil, že Gott spojoval mnohé generace, což se téměř žádnému zpěvákovi nepodaří. Vyjádřil také lítost nad tím, že už Gott kvůli zdravotním problémům nemohl využít pozvání do Lán, které mu prezident nabídl u příležitosti zpěvákových 80. narozenin, které oslavil v červenci.

Zeman letos uvedl, že zvažuje, že Gottovi udělí vyšší státní vyznamenání. Zpěváka plánoval ocenit až v příštím roce, aby si mohl cenu osobně převzít, když se tento rok potýká se zdravotními komplikacemi. Gott v roce 2009 získal od Zemanova předchůdce Václava Klause medaili Za zásluhy I. stupně.

Témata: Karel Gott