Karel Gott (†80) na lafetě s generalitou? Státní pohřeb NEBUDE! Ivana řeší…

Karel Gott - pietní místo u jeho vily Nad Bertramkou v Praze. 9

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

3. října 2019 13:03 | Aktualizováno: 3. října 2019 22:06

Dění kolem státního pohřbu legendárního zpěváka Karla Gotta, který nás v úterý ve věku 80 let navždy opustil, je poměrně turbulentní. Proč dávají po několika hodinách politici od státního pohřbu ruce pryč?

Ještě před několika chvílemi počítalo celé Česko se státním pohřbem Karla Gotta, který nás opustil v úterý krátce před půlnocí. Vláda ve středu rozhodla, že se tak Česko s legendárním zpěvákem rozloučí, na den pohřbu měl připadnout i státní smutek. Dnes je ovšem zase všechno jinak.

Dnes premiér Andrej Babiš upřesnil, že by nešlo o klasický státní pohřeb, ale o pohřeb se státními poctami, který má jiné formální náležitosti. Stále ovšem platí, že je nutný souhlas rodiny, na jejíž rozhodnutí představitelé státu zatím čekají. „Intenzivně na tom pracuji, včera (ve středu) jsem to řešil s rodinou, dneska se k tomu sejdeme nějaký menší tým lidí,“ uvedl předseda vlády.

Jeho slova potvrdil ve vysílání Frekvence 1 producent Oldřich Lichtenberg, který je s rodinou v kontaktu. „Doprovodil jsem rodinného právníka Gottových na jednání na ministerstvu kultury, aby mu vysvětlili všechny detaily státního pohřbu. Nakonec si vzal vše pod sebe přímo pan premiér a napřímo vše řeší s Ivanou Gottovou,“ konstatoval na rozhlasových vlnách.

Ivana Gottová podle dostupných informací odcestovala do zahraničí, aby se vyhnula nynějšímu mediálnímu tlaku. Záležitosti okolo pohřbu řeší podle idnes.cz rodinný právník Petr Ostrouchov. Ministr kultury Lubomír Zaorálek potvrdil, že se čeká na stanovisko rodiny, do té doby nebude nic komentovat.

V uplynulých hodinách se polemizovalo o tom, zdali Gott může mít státní pohřeb. Bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt se od počátku domníval, že premiér použil nevhodný termín. Státní pohřeb měli v české a československé historii pouze prezidenti Ludvík Svoboda a Václav Havel.

V rozhovoru pro blesk.cz Forejt popsal, jak by se lišil pohřeb se státními poctami. Chyběl by vojenský průvod a přítomna by byla pouze čestná stráž. V místnosti by byla vyvěšena státní vlajka a zazněla by česká hymna. Tak se Česko loučilo např. s někdejším ombudsmanem Otakarem Motejlem, který zemřel v roce 2010.

Témata: Karel Gott Ivana Gottová Andrej Babiš