Svoboda, Štaidl... V nebi čekají na Gotta kamarádi a kolegové!

Karel Gott 7

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

2. října 2019 13:50

Karel Gott odešel včera před půlnocí na onen svět, kam mu lidé posílají dojemné vzkazy. V nebi už na legendárního zpěváka čekají zesnulí kolegové a kamarádi, kteří odešli ještě daleko dřív.

Karel Gott v úterý krátce před půlnocí zemřel v kruhu rodinném, informovala jeho manželka Ivana. V nebi už na něj bezpochyby čekají kamarádi, kteří pro něj hodně znamenali, ale svět opustili ještě dříve než on sám.

První velké úspěchy sice Mistr zaznamenal díky divadlu Semafor, na vlastní nohy se však postavil až v roce 1965, kdy s bratry Jiřím a Ladislavem Štaidlem založili vlastní divadlo Apollo. Nakonec z toho byla desítky let trvající spolupráce, kterou nepřerušilo ani tragické úmrtí Jiřího Štaidla. Textař tragicky zahynul v říjnu 1973 při dopravní nehodě v Říčanech.

Legendami opředená je také spolupráce Gotta s jmenovcem, hudebním skladatelem Karlem Svobodou. Spolupráci navázali v druhé polovině šedesátých let, v roce 1968 složil Svoboda hit Lady Carneval. Mistr měl nakonec v katalogu asi 80 písní svého dobrého kamaráda.

I o oblíbeného skladatele ale Gott přišel předčasně. 28. ledna 2007 byl Svoboda nalezen zastřelený na zahradě své vily v Jevanech. Policie po dvoudenním vyšetřování potvrdila, že si hitmaker vzal život sám.

Už v devadesátých letech ztratil Gott dlouholetého kolegu z koncertních pódií, klavíristu Rudolfa Rokla, kterého připravila o život zákeřná rakovina. Ke konci života Rokl hvězdného zpěváka už ani nepoznával. V nebi si k sobě bezpochyby cestu najdou.

Témata: Karel Gott Jiří Štaidl Karel Svoboda (skladatel)