Karel Gott a boj s leukémií: Lékař a ŠPATNÉ ZPRÁVY!

Karel Gott 6

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

21. září 2019 8:28 | Aktualizováno: 24. září 2019 14:23

Karel Gott bojuje s akutní leukémií jako lev, ale lékaři pro něj bohužel nemají jen dobré zprávy. Podle některých odborníků je nejúčinnější léčba u zpěváka, který už jedno nádorové onemocnění porazil, prakticky nepoužitelná.

Už déle než týden je Česko srozuměno s tím, že osmdesátiletý Karel Gott opět bojuje se zákeřným nádorovým onemocněním, tentokrát jde o akutní leukémii. Legendární zpěvák se nevzdává, je v ambulantní péči lékařů. Odborníci ovšem nosí i špatné zprávy.

„Jediná cesta k uzdravení vede přes transplantaci kostní dřeně, ta je ale v tak vysokém věku, po nedávné léčbě rakoviny, a navíc ještě s tak narušenou imunitou, prakticky nemožná,“ řekl nejmenovaný lékař extra.cz.

Kostní dřeň pacienta s leukémií podle něj vytváří stále méně červených krvinek, které jsou doplňovány prostřednictvím transfuzí. „Nejdříve je nemocní dostávají s větším rozestupem, pak s menším. Později už dochází k situaci, kdy už ani transfuze nemohou dorovnat nedostatek červených krvinek, také bílých krvinek později bývá méně,“ líčí odborník pro server.

„Hrozí pak i celkové selhání organismu. Pacienta ohrožuje jakýkoli virus, takže se omezuje kontakt nemocného s okolím, aby neonemocněl,“ konstatuje lékař s tím, že vedlejším efektem léčby může být nadměrný příjem železa, které se ukládá v játrech. „Pro pacienta je to ale možná ten nejmenší problém,“ dodává.

Témata: Karel Gott