Karel Gott a leukémie: PŘELOMOVÁ LÉČBA za miliony! Pomůže?

Karel Gott 9

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. září 2019 9:17 | Aktualizováno: 21. září 2019 7:54

Karel Gott už několik měsíců svádí boj s leukémií. Nemoc se sice léčí obtížně, vyléčit se ale v některých případech za použití správných postupů dá. A pro ty se bude muset rozhodnout i populární český zpěvák, kterému může pomoci nová přelomová léčba.

"Zhruba před rokem a půl se u mě objevila porucha krvetvorby v podobě myelodysplastického syndromu," uvedl před několika dny Karel Gott a doplnil, že i přes několik druhů léčby přešlo toto onemocnění v uplynulých měsících v akutní leukémii.

"Podstupuji ambulantní léčbu a dojíždím do nemocnice na kontroly, v rámci kterých lékaři sledují můj celkový zdravotní stav," dodal Gott na facebooku.

Jak vážný je jeho stav je předmětem spekulací, které si lékaři bez podrobné dokumentace netroufají komentovat. Navzdory tomu, že zpěvák přiznal  vícero druhé léčby má ale stále možnosti, které by mu mohli pomoci.

Jednou z nich je slibně vypadají biologická léčba, s níž mají zkušenosti především v USA. Právě zde totiž poprvé vstoupil na trh lék Kymriah, který dokáže upravit imunitní buňky pacienta tak, aby s agresivní formou nemoci dokázaly samy lépe bojovat. 

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv označil uvedení léku na trh za historický krok a i experti z jiných koutů světa jej považují za přelomový. Lék se následně dostal i na evropský trh a mají s ním zkušenosti i čeští pacienti.

Problémem je pouze cena, která ale Gotta pravděpodobně trápit nemusí, Přesto vyjde terapie jednoho pacienta lékem Kym­riah od švýcarské firmy Novartis na osm milionů korun. 

Lék se totiž připravuje pacientům na míru. Lékaři z jejich krevních buněk oddělí bílé krvinky, které přeprogramují tak, aby vyhledávaly a zabíjely rakovinu. 83 procent pacientů se vyléčilo během prvních tří měsíců užívání.

Témata: Karel Gott nemoci