Karel Gott: Montér a odpůrce manželství! Co by dělal, kdyby nezpíval?

Karel Gott 7

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. září 2019 12:35

Ikona české hudební scény. Jinak si dnes Karla Gotta už nikdo představit neumí. Čím ale byl před tím, než začal zpívat, a co by dnes dělal, kdyby neuspěl v šoubyznysu?

Karel Gott se narodil 14. července 1939 v Plzni a v mládí chtěl být malířem. V roce 1958 ale získal první místo v soutěži amatérských zpěváků a o jeho kariéře bylo rozhodnuto. 

Když se nedostal na výtvarnou školu v Praze, vyučil se elektromontérem v ČKD. V roce 1960 se ale rozhodl z ČKD definitivně odejít a začít se profesionálně věnovat pouze zpěvu. V roce 1962 dostal Gott nabídku na angažmá do divadla Semafor Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra, a tím odstartovala jeho dráha v šoubyznysu.

V roce 1963 se jeho interpretace písně Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého Oči sněhem zaváté stala hitem roku a Gott vyhrál čtenářskou anketu časopisu Mladý svět Zlatý slavík 1963. O pět let později se Karel Gott zúčastnil populární a hudebně uznávané soutěže " Eurovision Song Contest s písní Tausend Fenster. Soutěžil za Rakousko a získal 13. místo. I když nevyhrál, stal se oblíbený v Německu, Rakousku, Švýcarsku a nastartovala se jeho zahraniční kariéra.

Od té doby vyhrával jednu cenu za druhou. V historii ankety popularity, která od roku 1962 do roku 1991 nesla název Zlatý slavík, vyhrál celkem dvaačtyřicetkrát. Legenda české populární hudby přidala i pět druhých míst a tři bronzová místa.

Tím ale strádal jeho rodinný život. Pro manželství se ale rozhodl až ve svých osmašedesáti letech. Před deseti lety, 7. ledna 2008, si v americkém Las Vegas vzal svou dlouholetou přítelkyní Ivanu Macháčkovou. Ta mu pět měsíců po svatbě porodila čtvrtou dceru Nelly Sofii. Tehdy už spolu měli dvouletou Charlottu Ellu.

Do o 37 let mladší Ivany Macháčkové se Gott "zakoukal" v roce 1998 při vyhlášení výsledků ankety TýTý. V té době působila jako manážerka v pražském Divadle Broadway. Tenkrát mu prý Macháčková dala schválně špatné telefonní číslo, protože byli ještě oba zadaní. Zpěváka to ale neodradilo a po roce spolu začali chodit. Nebyla to ale láska na první pohled. "Dlouho mě dobýval," přiznala Macháčková. Zamilovanost prý přicházela postupně.

Gott byl dlouho vnímám jako odpůrce "manželského chomoutu", i gloriola věčně svobodného milovníka mu rozšiřovala okruh fanynek. "Jakmile se řeklo slovo svatba, Karel se vždy úplně odmiloval," potvrdila před časem Gottův letitý postoj Giovanna Roklová, manželka zesnulého pianisty Rudolfa Rokla, který Gotta řadu let hudebně doprovázel. Na požadavku společného bydlení údajně ztroskotal i Gottův vztah s o 27 let mladší Martinou Zbořilovou.

K nejznámějším Gottovým partnerkám patřila i Jitka Svobodová, se kterou strávil druhou polovinu 80. let. Šok zažila tato vysoká tmavovláska po revoluci v roce 1989, když se jí jako tehdejší veřejné partnerce donesla zpráva, že Karel má dvouleté dítě. Dceru Lucii mu v roce 1987 porodila dvacetiletá prodavačka Iveta Kolářová.

Témata: Karel Gott