Honza Musil ví, čím si Karel Gott prochází: Promluvil o tom, jak porazit leukémii!

Honza Musil 12

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

13. září 2019 11:23

Když Karel Gott oznámil, že trpí akutní leukemií, jen málokdo si uměl představit, co to vlastně znamená a jak nemoc a její léčba probíhá. Výjimkou je ovšem moderátor Honza Musil. I on sám se totiž v minulosti musel poprat s leukémií – byť s mírnější formou. I proto teď radí, co je v tuto chvíli pro Gotta nejdůležitější!

Jan Musil v mládí bojoval se zákeřnou nemocí, o problémech ale dlouho mlčel - stejně jako Karel Gott. Ten o své akutní leukémii promluvil až ve chvíli, kdy se jej novináři přímo zeptali na rakovinu. 

U Musila nejprve propukla rakovina mízních uzlin. „Působil jsem v pohodě. A taky jsem byl. Blbě to se mnou vypadalo až na přelomu tisíciletí. Hodně jsem zhubnul a bylo na mě znát, co už mám za sebou,“ prozradil moderátor před pár lety pro idnes.cz. Přiznal také, že první chemoterapie nezabrala a že ji těžce snášel.

„Býval bych raději umřel, jak zle mi bylo. Prožil jsem si to martyrium ale víceméně sám. Nechtěl jsem pozornost a soucit. Obtěžovalo mě, když mě někdo chlácholil. Proto jsem nepřestal pracovat,“ vzpomínal. „Po druhé chemoterapii se to spravilo, udržovali mě jen léky, ale pak to znovu propuklo ve velkém. A přidala se leukémie. Poslední chemoterapii, která konečně uspěla, jsem absolvoval v Austrálii,“ popisoval Musil.

I kvůli svým zkušenostem s nemocí posílá teď Musil Karlu Gottovi povzbuzující vzkaz. „Že pan Karel Gott (80) bude mít větší problémy se zdravím, to se bohužel dalo vytušit z opakovaných onemocnění v posledních letech a z rušení koncertů. Nejde mu přát nic jiného než zdraví, zdraví a zdraví. Všechny ostatní fráze jsou nyní úplně zbytečné,“ myslí si Honza.

Podle něj teď jde jen o energii a vnitřní sílu, přítomnosti Gottových blízkých a o víře, že to bude dobré. „To mu nic, ani žádná léčba, nenahradí. Každá nemoc je spojená s hlavou,“ prozradil pro eXtra.cz Honza Musil.

U něj prý byla výhoda, že nemoc vypukla v mladém věku a že se lékařům podařilo dát mu dohromady imunitu. „Nevím, jak by to dopadlo, kdybych léčbu podstupoval dnes, když už mám rozvětvenější rodinu. Na staršího člověka může mít taková choroba mnohem horší vliv. Medicína se ale od dob mé nemoci obrovsky posunula, už je někde úplně jinde,“ dodává Honza Musil, který věří, že v případě Karla Gotta vše dobře dopadne.

Témata: Karel Gott Jan Musil rakovina