František Ringo Čech: Zeman a já JSME KR*TÉNI? Tak teď vám něco řeknu!

František Ringo Čech v Show Jiřího Ovčáčka

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

5. září 2019 10:40 | Aktualizováno: 5. září 2019 18:07

Hostem druhého dílu Talk show Jiřího Ovčáčka na televizi Barrandov byl hudebník, umělec a politik František Ringo Čech. V pořadu promluvil o dlouholetém přátelství s prezidentem Milošem Zemanem i to tom, jak spolu pili pravidelně becherovku!

Jiří Ovčáček sice na úvod uvedl, že chce, aby jeho nový pořad byl „laskavý“ a aby se v něm „neřešila žádná velká politika“, přesto se otázkám na politiku nevyhnul. Po Aleně Schillerové si mluvčí Hradu na Barrandov pozval Františka Ringo Čecha.

Hudebník, umělec a bavič se rozpovídal o svém životě, pak se ale dostal i k politice. Sám Ringo Čech se totiž do politiky aktivně zapojil. Ovčáčka například zajímalo, kdy se poprvé setkal s Milošem Zemanem a jak na něj současný prezident zapůsobil. „My se známe strašně dlouho – 30 let. Ale ten první kontakt byl na hradeckém sjezdu, kde Miloš Zeman uspěl. Já se celý život chlubím tím, že mám nos na úspěšné lidi,“ chlubil se Ringo čech s tím, že si ve své práci například vždy vybíral kvalitní interprety.

U Zemana jej prý zaujalo to, jak za něj na sjezdu lobbovali mladí lidé. „A pak když jsem ho slyšel mluvit.. A taky jsme měli společného přítele, to byl Pavel Dostál. Takže vlastně Pavel mě s Milošem sblížil,“ vzpomínal hudebník. „My jsme vždy jednali jen jako přátelé, nikdy jsme spolu neprobírali politiku. Já byl ukázněný člen klubu. Takže k Milošovi jsem chodil na takzvanou kvartální becherovku,“ práskl Ringo Čech.

To prý probíhalo tak, že chodil do Zemanovy pracovny v Parlamentu. „Nalili jsme si malou, protože on říkal, že v práci nesmíme pít ani on, ani já. Dali jsme si, popovídali jsme si. On se ke mně vždycky choval slušně,“ vzpomínal. „Miloš je vtipnější, než my dva dohromady,“ pokračoval ve chvále umělec. „To v každém případě,“ notoval si s ním Ovčáček. Navíc mu prý vždy imponovalo, jak umí mluvit.

Vrátil se třeba také ke kauze článku Ferdinanda Peroutky. „Já jsem přesvědčený, že toho peroutku četl. On nemá zapotřebí si vymýšlet,“ je přesvědčený Ringo Čech, který chce podle svých slov prezidenta přesvědčit, aby si vzpomněl, kde to viděl. „To se nemohlo ztratit,“ myslí si.

O Zemanovi prý poslouchá i když jde třeba jen do Kauflandu. „U zeleniny mi paní říká, abych ho pozdravoval a že ho mají rádi. A vedle u sýrů mi chlap řekne: Kr*tén jeden, vždyť vy jste oba stejní – ty i ten tvůj prezident,“ svěřil se hudebník, co se mu běžně stává, když vyjde mezi lidi.

Ringo Čech ale na druhé straně lituje, že do politiky vůbec vstupoval. „Hrušínský mě varoval, Kocáb mě varoval, kačer mě varoval. Kocáb mi říkal: Nechoď tam, oni tě úplně zdeptaj, zlomí tě, budeš úplně bez humoru, sešlej stařec, je to hrozný. Byl jsem fakt blbej, když jsem si myslel, že něco dobrého zmůžu,“ postesl si hudebník. Který za sebou má od 90. let bohaté politické zkušenosti. „Umělec se do toho nemá plést. Je hodně lidí, co odmítají moje věci jen proto, že jsem přítel prezidenta. Je to smutné,. Ale na druhou stranu si říkám, že na to mají právo. Oni nechtějí mít obrázek od člověka, který chodí na becherovku na Hrad,“ směje se umělec.

Svěřil se ale také, že uznává chartisty za jejích tehdejší otevřený odpor. „Já Havla strašně uznávám jen pro to, kolik si vytrpěl. Sedět čtyři roky a že vám pak řeknou, že budete prezidentem to by se málokomu chtělo. My jsme se báli, nevypadalo to, že se něco změní. Když jsme byli s Schelingrem na Rudém náměstí, byli jsme maličcí. Já jsem říkal: Jirko, my v tomhle umřem, v téhle hrůze. A šli jsme jak schlíplý slepice. Dneska už vím, že nic není úplně jistý, můžou se stát věci neuvěřitelné,“ prozradil. Dnešní mladí lidé prý ve srovnání s tehdejší dobou nic nevědí. „Ti by se podělali v první řadě, ti novináři,“ tvrdí Ringo Čech.

Témata: František Ringo Čech Talk show Jiřího Ovčáčka Jiří Ovčáček Miloš Zeman