Lady Diana 22 let po smrti: Přeživší a osudové minuty… Takhle se to stalo!

Princezna Diana (foto: Gegodeju)

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

30. srpna 2019 12:03

Na den přesně před 22 lety zbývaly milované princezně Dianě poslední hodiny života, než nasedla do auta, jehož jízda tragicky skončila v jednom z pařížských tunelů. Přežil jediný člověk, který promluvil o osudových několika minutách.

Dnes v noci to bude 22 let, co princezna Diana nasedla u pařížského hotelu Ritz na zadní sedadlo auta značky Mercedes. Za volantem seděl Henri Paul, na místě spolujezdce pak Trevor Rees-Jones, bodyguard a jediní přeživší tragické nehody v tunelu Alma. Život lidmi milované členky britské královské rodiny zde vyhasl.

Rees-Jones náraz v rychlosti mezi 95-110 km/h zázračně přežil, ač si nesl velké následky. Deset dní strávil v kómatu, každá kost v jeho obličeji byla zlomená. Chirurgové mu tvář zrekonstruovali na základě starších fotografií za pomoci 150 kusů titanu.

Když se konečně dal relativně dohromady, obrátily se na něj zraky lidí z celého světa. Bodyguard mohl snad jako jediný objasnit příčiny tragédie, o které už éterem kolovaly desítky konspiračních teorií. Jenže Trevor pomoci nedokázal. Osudové čtyři minuty se mu z hlavy vymazaly.

„Jsem jediný člověk, který může říct lidem pravdu, ale nic si nepamatuji. Bylo by to tak lehké, kdybych si to pamatoval. Řekl bych to lidem a všechny kraviny (spekulace – pozn. red.) by skončily,“ nechal se slyšet v rozhovoru v roce 2000.

I kvůli tomu se nakonec sám stal v očích některých lidí spolupachatelem Dianiny smrti. Bývalý bodyguard Ken Wharfe před třemi lety prohlásil, že Rees-Jones vůbec neměl princezně dovolit do vozu nasednout. Prohlásil také, že jediný přeživší neměl dostatečný výcvik a jako bývalý voják neuměl správně chápat paparazzi.

Témata: Lady Diana Trevor Rees-Jones královská rodina (gbr) Paříž