Zemřel František Derfler, slavný brněnský režisér a signatář Charty 77

František Derfler

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. srpna 2019 12:39

V sobotu zemřel ve věku 77 let herec, režisér, pedagog a principál Divadla U stolu František Derfler. Proslavil se mimo jiné účinkováním v řadě televizních filmů a seriálů.

Na úmrtí významného umělce upozornili jeho kolegové na sociální síti. "V sobotu odpoledne po těžké nemoci skonal profesor Divadelní fakulty JAMU František Defler. Tento mimořádný divadelník i znamenitý člověk v letech 1960 – 1964 absolvoval právě naši akademii, na níž posléze od roku 2003 také vyučoval," uvedli.

"O dva roky později se stal uměleckým šéfem Divadla U stolu, v roce 2007 odešel z Národního divadla Brno, kde od roku 1990 po sedm let vedl jako umělecký šéf zdejší činohru. Roku 2008 se stal na JAMU profesorem. Festival …příští vlna/next wave… mu v loňském roce udělil prestižní poctu Živoucí poklad," napsali dále.

Derfler se narodil v Plzni a vystudoval brněnskou akademii. Působil v činohře nynějšího Národního divadla Brno a byl signatářem Charty 77. V roce 1988 založil Divadlo U stolu, které se od roku 1998 stalo součástí Centra experimentálního divadla. 

Zatím není jasné, kdy a kde proběhne poslední rozloučení s umělcem. Janáčkova akademie múzických umění v Brně o něm bude informovat.

Témata: František Derfler úmrtí