Princ William ani jeho syn George nemusí usednout na trůn?!

Princ William a vévodkyně Kate s dětmi 6

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

6. srpna 2019 14:52 | Aktualizováno: 6. srpna 2019 22:37

Princ William a jeho syn George drží druhé, respektive třetí místo v nástupnické linii na britský královský trůn. Existuje však nějaký scénář, který by je o funkci krále mohl v budoucnu připravit? Britský historik popsal situaci, při které by následníkovi trůnu hrozilo, že se jej bude muset chtě nechtě vzdát.

Především princ George ve svých šesti letech nejspíš ještě vůbec nemyslí na to, jaké to bude usednout na britský královský trůn, ale jeho otec William se možná zabývá otázkou, zdali je možné, že by se králem nakonec nestal. Takový scénář teoreticky opravdu existuje a souvisí s náboženskými otázkami.

Panovníci jsou odjakživa členy anglikánské církve a dokonce stojí v jejím čele. U každého potomka panovníka však hrozí scénář, že nemusí usednout na trůn, pokud nesplní jednu podmínku – nebude vychován v duchu anglikánské víry. To může platit třeba v případě, že panovník zplodí dítě (nebo se ožení) se členem římskokatolické církve.

„To znamená, že ačkoliv si monarcha může vzít katolíka, zatímco je hlavou anglikánské církve, musí zůstat věrný právě anglikánům. Princové George a Louis a princezna Charlotte si tedy mohou vzít katolíka, ale jejich děti musí být vychovány v duchu anglikánské církve, pokud si chtějí udržet místo v nástupnické linii,“ prozradil britskému Expressu historik Richard Fitzwilliams.

V případě, že by byl budoucí panovník vychován v duchu římskokatolické církve, musel by se před nástupem na trůn této víry zřeknout a přijmout tu anglikánskou, aby se zároveň mohl stát její hlavou. U prince Williama ani jeho syna George však tento problém nehrozí.

Témata: Princ William Princ George z Cambridge (George Alexander Louis) královská rodina (gbr)