Tajemný Zdeněk Srstka: Olympijského sportovce neproslavil jen pořad Chcete mě?

Zdeněk Srstka 6

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. srpna 2019 18:10

Drsňák s něžným srdcem, vzpěrač a účastník olympiády či zastánce opuštěných zvířat, jenž svými často komickými rolemi siláků a svalovců obohatil desítky českých filmů. Tím vším byl populární herec, kaskadér a moderátor Zdeněk Srstka, který ve věku 83 let zemřel.

Být v pohybu a hlavně v pohodě, to bylo Srstkovo životní krédo. "Musíte být nad věcí, jen tak se dá přežít," svěřil se před lety muž s nezaměnitelnou zápasnickou fyziognomií, jenž se 50 let věnoval kaskadérství a svých fyzických předpokladů později dokázal dobře využít i ve filmové branži. Srstka ztvárnil role ve více než padesátce titulů. V dalších snímcích se pak objevil "jen" jako kaskadér, na svém kontě měl i desítky televizních rolí.

Jako dublér začínal ve skupině kolegů, která se formovala na počátku 60. let ve filmovém studiu Barrandov. Mezi Srstkovy první role patřil jeden z pistolníků v parodii Limonádový Joe (1964), kde se právě někdejší sportovci blýskli v hromadných rvačkách. Poté již následovaly role svalovců i komických figurek, jež ho provázely také v dalších letech. A i když Srstkovou doménou nebyly zrovna titulní role, řadou postav a zejména replik se u diváků trvale zapsal.

Asi nejznámější se pak stala věta "Hliník se odstěhoval do Humpolce" z oblíbené komedie Marečku, podejte mi pero! (1975), informující o nepřítomnosti spolužáka, či pouhá jednoslovná hláška "Kachny..., kachny...", kterou s kamenným výrazem Srstka pronášel ve snímku Rozpuštěný a vypuštěný (1984). Do jeho filmografie patří i snímky Parta hic, Adéla ještě nevečeřela, Volání rodu, Kulový blesk, Slavnosti sněženek, "kaskadérský snímek" Cesta peklem a další.

Řadu příležitostí nabídla Srstkovi také televize. Objevil se v seriálech včetně Sanitky, Létajícího Čestmíra, Vlaku dětství a naděje, Rodáků i série o majoru Zemanovi, drobnou roličku měl třeba i v Návštěvnících. Zahrál si též v Četnických humoreskách či v Případech detektivní kanceláře Ostrozrak. V 80. letech zaujal vystoupeními v pořadu Možná přijde i kouzelník a k televizní zábavě se později vrátil například v Čundrcountry show Ivana Mládka.

Méně známé bylo, že filmové a televizní řemeslo Srstku tak docela neživilo. Od konce 60. let strávil přes tři desítky let jako hlavní správce kolejí Českého vysokého učení technického v Praze. Po roce 1989 se spolu s Martou Kubišovou zasloužil o umístění stovek opuštěných zvířat, s moderováním televizního pořadu Chcete mě? skončil Srstka až letos v únoru.

Hřmotnější postavu i chuť zdolávat fyzickou námahu zdědil Srstka po svém otci a dědovi, kteří se živili jako řezníci. Rodina má kořeny na Hlinecku v Pardubickém kraji, Srstka se však narodil 26. září 1935 v Praze. Vyučil se v ČKD elektromechanikem a již v mládí mu učarovaly sportovní disciplíny jako box, vzpírání či zápas. Ve sportu dosáhl nemalých úspěchů. Jako vzpěrač například reprezentoval republiku v roce 1960 na letních olympijských hrách v Římě.

Srstka byl podruhé ženatý (od roku 2008). Z prvního manželství měl syna Jiřího, právníka a bývalého ředitele Národního divadla.

Témata: Zdeněk Srstka