Bára Štěpánová by ženám sebrala volební právo. Žádná vysoká ani výběr ženicha?

Bára Štěpánová

Autor: Dita Svobodová, stars24.cz

18. prosince 2017 17:49 | Aktualizováno: 19. prosince 2017 4:10

Emancipace žen dosáhla podle Báry Štěpánové svého vrcholu. Herečka je zastánkyní řádu, který tu pro ženy platil před více jak sto lety, tedy žádné volební právo, žádná vysoká škola, nebo svobodná volba za koho se provdat.

"Mně osobně by volební právo nechybělo, vzhledem k tomu, že mám muže, který si mých názorů váží. On na můj názor dá, takže můj hlas by byl promítnut v jeho rozhodování," řekla svůj názor na emancipaci Bára Štěpánová v rozhovoru pro Český rozhlas. Podle herečky, která v roce 1986 podepsala Chartu 77, měla doba, kdy ženy nemohly volit, chodit na vysoké školy, nebo si samy vybírat ženichy, nějaký řád. 

"Vzhledem k tomu, že můj otec je velmi rozumný a vzdělaný člověk, tak by mě zajímalo, koho by mi vybral," řekla s úsměvem herečka a dodává: "Já tu emancipaci do jisté míry shazuji, protože když si vezmete začátek 20. a 21. století, ten obrovský pokrok, kam se lidstvo posunulo, zejména technicky, tak je to neuvěřitelné. Až do určitého bodu, kdy se ženy emancipovaly, to bylo v pořádku. Já tvrdím, že nejsme stejné jako chlapi. Že můžeme volit, dělat kariéru, to je všechno správně, ale mám dojem, že ženy to chtějí posouvat ještě někam dál. Ale já to nepotřebuju."

Herečka si myslí, že může být v pořádku, pokud je muž doma a žena vydělává, ale ženy to v hlavě ještě takto nastavené nemají. Chartistka také dodává, že ona osobně chce chlapa ochranitele, který bere více peněz než ona: "Role muže, který rodinu zabezpečuje, je sympatičtější, než obráceně," myslí si.  

Je přesvědčená, že si neprotiřečí, když má ráda svobodu a zároveň by se ráda vrátila do doby, kdy ženy neměly volební právo: "Tady jde o to, že to je čistě dobrovolné. Je to mé rozhodnutí. Když vám někdo říká, abyste dodržovali pravidla silničního provozu, tak to není proto, abyste nedostali pokutu, ale abyste dojeli šťastně domů, abyste neublížili sobě i někomu jinému. Lidé mají být poctiví, protože to tak má být," argumentuje Štěpánová.

Témata: Bára Štěpánová