Zdeněk Srstka (†83) zemřel! Poslední půlrok...

Zdeněk Srtka 7

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

29. července 2019 14:04 | Aktualizováno: 29. července 2019 14:22

Zdeněk Srstka dnes po dlouhé nemoci ve věku 83 let zemřel. Herec, moderátor, kaskadér a olympionik navždy odešel. Jeho zdravotní stav byl delší dobu špatný a už mu neumožňoval ani vycházet z domu. Informaci potvrdil serveru Lidovky jeho syn Jiří.

Srstka byl delší dobu vážně nemocný, oporou mu byla rodina v čele s manželkou Alenou. Stav známého herce a kaskadéra se náhle zhoršil v neděli večer, kdy jej záchranná služba převezla do nemocnice. Jeho syn Jiří, ředitel agentury Dilia, pak v pondělí po poledni oznámil smutnou zprávu o tatínkově úmrtí. Pohřeb proběhne v rodinném kruhu.

Srstka se narodil 26. září 1935 a před vstupem do šoubyznysu prožil úspěšnou sportovní kariéru. Závodně se věnoval vzpírání, v němž v roce 1957 vybojoval bronzovou medaili na mistrovství Evropy, o tři roky později pak startoval na letních olympijských hrách v Římě, kde obsadil 9. místo.

Jeho herecké začátky jsou - podobně jako u dalších českých kaskadérů - spojeny s parodickou komedií Limonádový Joe aneb koňská opera režiséra Oldřicha Lipského. Na filmovém plátně později proslul především hláškou "Hliník se odstěhoval do Humpolce", která zazněla v legendárním snímku Marečku, podejte mi pero!. Zahrál si však i ve spoustě dalších filmů.

Po revoluci se proslavil i jako moderátor pořadu České televize o opuštěných zvířatech Chcete mě?, který uváděl společně se zpěvačkou Martou Kubišovou. Nový domov pomáhal mazlíčkům hledat 25 let.

Naposledy se Srstka na obrazovkách objevil počátkem letošního února, poté už o něm přicházely spíš špatné zprávy. Zdravotní stav už mu neumožňoval vyjít z domu v Klánovicích. Dnes pak dorazila zpráva nejsmutnější.

Témata: Zdeněk Srstka úmrtí