Chalupáři jí změnili osud! Višňová i dnes vypráví tyhle příběhy

Záběr z úvodních titulků na vesnici Višňová v seriálu Chalupáři 15

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

28. července 2019 20:40

Chalupáři jsou dodnes jedním z nejpopulárnějších českých seriálů a obci Višňová, ve které se natáčelo, dodnes přinášejí zájem spousty lidí. Ve středočeské vsi navíc stále žijí pamětníci, kteří mohou povyprávět o setkání s Jiřím Sovákem či Josefem Kemrem.

Dnes se – jak už bývá v létě zvykem snad každý rok – vrací na tuzemské televizní obrazovky legendární Chalupáři, seriál vyprávějící příběh bývalého inventurního kontrola v invalidním důchodu Evžena Humla, který je po návratu z lázní rodinou dcery odsunut z Prahy do klidného prostředí vesničky Třešňová.

Její seriálové jméno se moc nelišilo od toho pravého. Chalupáři se totiž natáčeli ve středočeské vsi Višňová převážně v letních měsících roku 1974, tedy přesně před 45 lety. Obec, v níž dnes žije 670 obyvatel, má natáčení dodnes v živé paměti, v roce 2014 zde dokonce proběhla oslava 40. výročí natáčení.

Tehdy místní vzpomínali na rozruch, který herci do vesnice přivezli. „Když mi pan Hlinomaz dával peníze na nanuk, tak jsem mu poděkovala, otočila se a zmizela,“ vzpomínala před pěti lety pro server Novinky paní Hana, která měla dokonce tu čest si jako sedmiletá holčička v seriálu zahrát.

O přestávkách v natáčení zase Hlinomaz za doprovodu Josefa Kemra vyrážel mezi místní občany. Herci se s nimi bavili, a tak se na tato příjemná setkání dodnes vzpomíná, ačkoliv už si lidé nepamatují veškeré detaily.

Samotný seriál si letos můžete připomenout na obrazovkách České televize, kde běží od neděle 28. července. Premiéru prvního dílu Chudák dědeček, který ČT vysílá dnes, sledovalo v roce 1975 93 % populace ve věku od 15 do 70 let, což ji dodnes řadí mezi nejsledovanější premiéry v historii československých seriálů

Témata: seriál Chalupáři Višňová