Zemřela herečka Alena Karešová (†92): Místo pohřbu velké gesto!

Alena Karešová

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

19. července 2019 16:16

Zesnulá herečka Alena Karešová se před smrtí rozhodla pro velké gesto, o kterém ví jen pár lidí v čele s režisérem Zdeňkem Troškou, který ji s oblibou obsazoval do svých filmů. Právě známý filmař prozradil, o co přesně jde.

Dnes se celé Česko dozvědělo, že ve věku 92 let zemřela herečka Alena Karešová, kterou filmové obecenstvo znalo především díky filmům Zdeňka Trošky, trilogii Slunce, seno a pohádce Bota jménem Melichar. Informaci o jejím úmrtí přinesl právě populární režisér, který s ní jako jeden z mála lidí zůstal do poslední chvíle v kontaktu.

Kromě něj už s herečkou komunikovala pouze její kamarádka a sousedka, Karešová jinak moc přátel neměla. Nejspíš za to mohl i fakt, že byla zatrpklá, jelikož se domnívala, že jí filmaři nikdy nevěnovali prostor odpovídající jejím schopnostem. Poslední film natočila v polovině devadesátých let.

Troška tedy jako jeden z mála lidí ví, jak to bude s posledním rozloučením se zesnulou herečkou. Smířená se smrtí se Karešová rozhodla pro velké gesto. „Pohřeb prý nebude, Alena věnovala svou tělesnou schránku lékařské fakultě,“ prozradil režisér eXtra.cz.

„Pokud vím, tak neměla žádné příbuzné. Děti, nikoho. První manžel jí zemřel dávno, jak to bylo mezi ní a jejím druhým manželem, s nímž se rozvedla, o tom netuším,“ vysvětlil Troška, proč se herečka rozhodla věnovat tělo studentům medicíny.

Ostatně sama Karešová měla k vysokému školství blízko. Na FAMU totiž dlouhá léta učila předmět Práce s hercem na katedře režie.

Témata: Alena Karešová Zdeněk Troška