Zemřela herečka Alena Karešová (†92). Na hvězdu Slunce, seno se všichni vykašlali

Alena Karešová

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

19. července 2019 12:32

Český šoubyznys přišel o další výraznou tvář. Ve věku 92 let zemřela herečka Alena Karešová, oblíbenkyně režiséra Zdeňka Trošky, který ji obsadil mimo jiné do legendární trilogie Slunce, seno. Karešová přesto měla dojem, že ji nikdo nedokázal docenit.

Její jméno vám možná nic moc neřekne, ale vězte, že herečka Alena Karešová vám je dobře známá díky rolím ve filmech Zdeňka Trošky Bota jménem Melichar a trilogii Slunce, seno. Právě slavný režisér, který ji obsazoval do svých snímků, potvrdil informaci o jejím úmrtí Blesku.

„Měl jsem ji hrozně rád. Naposledy jsme spolu mluvili po Velikonocích. Říkala mi, že už ji nebaví život. Nikoho neměla, tělo chátralo, stěžovala si, že uklouzla cestou do jídelny, kam chodila na oběd. O její smrti mě informovala její poslední žijící kamarádka,“ řekl Troška deníku.

Karešová zemřela ve věku 92 let a poslední roky života strávila v ústraní. Posledním filmem její bohaté kariéry byl snímek z roku 1995 Válka barev, zahrála si ovšem i v legendární komedii Trhák, seriálu 30 případů majora Zemana či v jednom díle Básníků.

Herečka ovšem na svou profesi trochu zanevřela. Divadlu se nevěnovala prakticky vůbec a žila s pocitem, že ani filmaři jí nevěnují adekvátní pozornost. Na FAMU vedla předmět Práce s hercem na katedře režie.

Poslední rozhovor poskytla před dvěma lety deníku Aha!, její rozčarování bylo patrné. „Patřím do šuplíku odložených hereček. Herec je bohužel pouhá námezdní síla. Ano, jsem zatrpklá. Když si uvědomím, jaké dnes máme herce, kteří jsou sice in, ale jsou to jen tváře a nikoli herci, tak je to k pláči!“ nechala se slyšet.

Témata: Alena Karešová