Život na zámku v Osečanech: Stropnický dostal čtvrt milionu od ministerstva!

Matěj Stropnický a Dan Krejčík 10

Autor: Klára Dosedělová, stars24.cz

8. července 2019 10:20

Už je to téměř rok, co se Matěj Stropnický a jeho přítel Daniel Krejčík přestěhovali na zámek do Osečan! Od té doby pod dohledem památkářů neúnavně pracují na zvelebování zchátralé historické budovy!

O tom, jak práce na zámku pokračují, Matěj informuje na sociálních sítích. Na nový kabát se tak může těšit například tamní kaple. „Obnova sochařské výzdoby vstupu do kaple u nás započala. Je rozložená do tří let, letos bude restaurován reliéf se sv. Annou, jíž je stánek zasvěcenej, a latinským nápisem v kartuši znění: "Tento vysoký nový dům vznešenými pány z Bubna ke cti svaté Anny postaven jest."

Protože rekonstrukce zámku je finančně náročná, hledají Matěj a Dan finance všude, kde se dá! „Ministerstvo kultury přispělo 250 tisíc z Havarijního programu, s obcí ještě jednáme. Církev zatím řekla, že nedá, protože nemá, ale my víme, že má, tak se nevzdáváme,“ prozradil Stropnický.

Do rekonstrukce se zapojil i sám Matěj, jak ale prozradil, moc mu to nejde! „Nahazuju. Nicméně vzhledem k tomu, že to má příliš očitých svědků, přiznávám, že zbytek zdi dodělal zády stojící mistr zednický z Velběh, páč mně malta padala obratem do výkopu,“ svěřil se nad fotkou zachycující opravdu hradní zdi.

Kromě samotného zámku mají Matěj a Dan hromadu zvířat, o která se starají skoro jako o vlastní děti! „Takhle třeba probíhá kojení jehněte, když ho matka zapudila,“ pochlubil se Matěj, jak stříkačkou krmí malé černé stvoření.

Asi před měsícem také „adoptovali“ berana, čtyři ovce a dvě jehňata. „Na podzim se vedle do domku nastěhovala sousedka se dvěma dětmi. Ovce si vzít sebou nemohla, nebylo kam je dát. Teď jí exmanžel pohrozil, že jestli si je už neodveze, půjdou na jatka. Tak jestli bychom si je nevzali my. Bylo jich devět, řekli jsme polovinu. Schindlerův seznam takovej,“ vysvětluje Matěj, jak ke zvířatům vlastně přišli.

Témata: Matěj Stropnický Daniel Krejčík