Zemřel slavný filmař Martin Kurel, zahrál si i v Ordinaci!

Martin Kurel

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

5. července 2019 14:34

Ve věku 58 let ve čtvrtek náhle zemřel filmový architekt Martin Kurel. ČTK to dnes sdělila jeho partnerka Silvie Michajlová. Kurel se dlouhodobě věnoval filmu a televizi, v roce 2016 získal francouzskou filmovou cenu César v kategorii nejlepší výprava za svůj podíl na francouzsko-česko-belgickém filmu Marguerite. Třikrát byl také nominován na Českého lva.

Kurel vystudoval scénografii na pražské DAMU, spolupracoval na desítkách filmů a seriálů. Nejnověji na pohádce Hodinářův učeň a komedii Poslední aristokratka, které budou v kinech uvedeny ještě letos, pohádka v srpnu a komedie v říjnu.

Nominace na Českého lva získal Kurel za práci na filmech Postel (1998), 3 sezóny v pekle (2009) a Wilsonov (2015). Dále se podílel například na televizním cyklu České století a spolupracoval na řadě mezinárodních koprodukcí, jako byla například Příliš hlučná samota nebo Všichni moji blízcí. Ze seriálů do byly třeba Polda nebo Ordinace v růžové zahradě, kde si i zahrál.

Kurel je druhým Čechem, který dostal francouzské ocenění César. Před ním cenu získal v roce 1990 český výtvarník Theodor Pištěk za kostýmy k filmu Valmont. Film Marguerite, za který byl Kurel oceněný, líčí osud zámožné milovnice hudby a opery označované za "nejlepší falešnou zpěvačku". Snímek byl natáčený také v prostorách pražského Divadla na Vinohradech, brněnském Mahenově divadle nebo na zámku Slapy, Kurel měl na starosti vizuální stránku filmu.

"Je dobře, že to je ocenění českých tvůrců. Je tak vidět, že není potřeba, aby se francouzští režiséři obklopovali při natáčení v České republice svými týmy, ale že tu je adekvátní kvalita filmařů pro zahraniční režiséry," řekl tehdy Kurel ČTK po ceremonii.

Témata: Martin Kurel