Potoky slz ve Varech: Premiéra dokumentu o Formanovi (†86) vyvolala bouřlivé emoce!

Helena Třeštíková 6

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

2. července 2019 9:10

Na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech se konala česká premiéra dokumentu Heleny Třeštíkové (70) a Jakuba Hejny (43) o režisérovi Miloši Formanovi (†86) jménem Forman vs. Forman. Dlouho očekávanou premiéru doprovázely potoky slz!

Třeštíková při promítání svého filmu nedokázala zadržet pláč. K slzám měla hned dva důvody. Pro Třeštíkovou byl Froman velkým vzorem a vzpomínky na něj ji rozesmutnily.

Sama režisérka přiznává, že Forman byl zásadní postavou jejího života. „Byla jsem jeho velký divák, chodila jsem na socialistické filmy a najednou se objevily snímky nové české vlny. Forman, Chytilová... A díky nim jsem přišla na to, že ten film je pravda,“ vzpomíná se slzami v očích Třeštíková.

Další lavinu emocí vyvolal umělecký šéf karlovarského festivalu Karel Och (45), který přinesl Třeštíkové během premiéry na jeviště kytici a popřál jí k jejím nedávným 70. narozeninám.

K přání se přidali i všichni z velkého sálu hotelu Thermal, kteří se postavili a zpívali dokumentaristce „Všechno nejlepší!“ V tu chvíli se Helena Třeštíková rozplakala znovu. 

Témata: Helena Třeštíková Helena Třeštíková Miloš Forman Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)