Herečka Laďka Kozderková (†37): Zpívala i pár hodin před smrtí. Zabila jí rakovina!

Laďka Kozderková 3

Autor: Jan Novák, stars24.cz, ČTK

25. června 2019 7:05

Kdyby Laďka Kozderková žila v Americe a zpívala na Brodwayi, znal by ji nejspíš celý svět. Tato herečka a zpěvačka, která se narodila 26. června 1949, měla nádherný hlas velkého rozsahu i komediální talent.

Herečka a zpěvačka, která si za svůj život nezahrála ani jednu hlavní roli, v těch vedlejších doslova zářila.

Nejlépe se tato temperamentní a krásná žena cítila v muzikálech, v nichž rozdávala energii po 13 sezon v Hudebním divadle v Karlíně. Za svůj krátký život, jejž ukončila v jejích 37 letech rakovina, vytvořila i několik desítek rolí v televizi a filmu.

Když se dostala Kozderková do Karlínského divadla, splnil se tím její sen. Ona sama mnohokrát prohlašovala, že muzikál je její velká láska. Nejraději hrála a zpívala zároveň, jedině tak byla celá. Bohužel se nedožila porevolučního muzikálového boomu. Byla skutečně skvělá – v roce 1982 hrála v muzikálu Hello, Dolly. Právě v té době v Praze natáčela americká herečka Barbra Streisand, které kdosi řekl, aby se šla na Laďku podívat. Byla z ní nadšená!

Brněnská rodačka Kozderková už jako dítě zpívala v rozhlase a jako dvanáctiletá natočila první singl. Vystudovala brněnskou konzervatoř a brzy se provdala za trumpetistu Richarda Kubernáta (1924-1981). V roce 1969 se jim narodila dcera Lada, manželství ale záhy zkrachovalo. V roce 1970 odjela do Prahy, kde posléze začala hrát v divadle Rokoko. V něm působila sice jen rok, ale potkala tam svého druhého manžela, herce Vlastimila Bedrnu, s nímž měla dceru Vlastu (narozena 1976).

Do povědomí diváků se Laďka Kozderková zapsala především jako komediální herečka, mimo jiné ve filmech Trhák, Křtiny, Blázni, vodníci a podvodníci či Fešák Hubert. Nezapomenutelné jsou její kreace v různých písničkových parodiích či legendární scénka s Jiřím Lírem Techtle mechtle.

Zemřela 17. listopadu 1986, její druhý muž Bedrna ji přežil o 32 let. 

Podle vzpomínek lékařů si naposledy zpívala několik hodin před smrtí.

Témata: Laďka Kozderková