Berenika Kohoutová promluvila o děsivém zážitku v posteli: Bylo to strašné!

Berenika Kohoutová 9

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

17. června 2019 10:49

V posledních letech se rozšiřuje povědomí lidí o amyotrofické laterální skleróze (ALS) a svůj podíl na tom mají i celebrity. I letos vzniká speciální kalendář a výtěžek z jeho prodeje poslouží pacientům. Kdo všechno se postavil před objektiv a co na sebe prozradil?

Další a další celebrity se zapojují do focení charitativního kalendáře pro spolek ALSA, jehož cílem je osvěta a pomoc lidem trpícím zákeřnou nemocí ALS. Focení v kulisách pražského Vyšehradu se tentokrát zúčastnili herci Berenika Kohoutová, David Kraus a Pavel Batěk nebo televizní moderátorka Daniela Písařovicová.

Právě ona uvedla, že si neumí představit, jaká je to bezmoc, protože jí samotnou zdraví moc netrápí. „ Jediné nepříjemné zranění, které si vybavuji, je tříštivá zlomenina klíční kosti a bylo to velmi bolestivé a omezovalo mě to v pohybu,“ vzpomněla si Písařovicová, která si však uvědomuje, že to byl jen zlomek toho, co prožívají pacienti s ALS.

To Berenice Kohoutové se jednou přihodilo, že nemohla ovládat vlastní tělo. „ Zažila jsem to jednou, v noci. Vzbudila jsem se a nemohla se hýbat. Přitom jsem byla stále při vědomí. Bylo to opravdu strašné, takže žít v tom pořád musí být něco neskutečně náročného,“ připomněla, že paralýza je jedním z následků ALS.

Už několik let s osvětou pomáhá i David Kraus, který se díky pacientům se zákeřnou nemocí leccos přiučil. „Být mezi těmito pacienty je jako být mezi tibetskými mnichy. Mám se od nich co učit a je síla vidět, jak se o ně starají jejich nejbližší. Nikdy jsem neviděl tolik lásky, jako mezi těmito lidmi a jejich rodinami,“ konstatuje syn populárního herce a moderátora.

Kromě kalendáře probíhají i přípravy velkolepého benefičního koncertu. Večerem provede herečka Patricie Solaříková, vystoupí David Kraus, Ondřej Gregor Brzobohatý, Marta Jandová nebo Thom Artway.

Témata: ALS (nemoc) Berenika Kohoutová David Kraus Daniela Písařovicová