Solaříková a spol. podpořili boj se zákeřnou nemocí: Herečka promluvila o osobní zkušenosti!

Thom Artway a Patricie Solaříková 5

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

11. června 2019 12:10

Amyotrofická laterální skleróza (ALS) je fatální nemoc, která připravila o život např. expremiéra Stanislava Grosse. Před několika lety o ní rozšířila povědomí tzv. Ice Bucket Challenge a mnohé celebrity se o to samé snaží dodnes.

Známé tváře se zahalily do pampelišek, aby nafotily kalendář na pomoc pacientům se zákeřnou nemocí ALS. Květinový věneček si před objektivem nasadila herečka Patricie Solaříková, její kolegyně Jana Plodková se procházela po kvetoucí zahradě a pánové v čele s písničkářem Thomem Artwayem si za klobouk zasunuli květinu.

Pampeliška skrývá v souvislosti s ALS smutné poselství. „Symbolizuje problematiku odcházení dechu našich pacientů – nemoc končí udušením téměř v 99 % případů,“ říká ředitelka spolku ALSA Eva Baborová. Podobně jako pampeliška přichází o chmýří, ztrácejí pacienti s touto nemocí kontrolu nad svým tělem.

Patricie Solaříková považuje ALS za jedno z nejhorších onemocnění vůbec. „Ta absolutní bezmoc, kdy je člověk uvězněn ve vlastním těle, musí být strašná. Proto jsem ráda, že existuje ALSA, která jako jediná v republice pomáhá právě těmto pacientům,“ uvedla hvězda Ulice, pro kterou byla spolupráce s organizací samozřejmostí. Stejně to vnímá i Jana Plodková.

„Přináší mi to radost. Jednak jsou vidět výsledky veřejné podpory pacientů, jejichž osud je bohužel dán nemocí a nejde ho změnit, a jednak každé setkání s pacienty a se ženami, které za ALSOU stojí, je obohacující,“ vysvětluje.

Osobní zkušenost s krutou nemocí má herečka Kateřina Sedláková. „Rozhodla jsem se podpořit ALSU a stát se tváří kalendáře, protože ALS podlehl před necelými třemi lety můj nevlastni otec a tudíž vím, čím si procházejí nejbližší pacientů a že každá, byť sebemenší pomoc má smysl,“ konstatuje.

Focení kalendáře je v plném proudu, hotové dílo bude pokřtěno 3. října v Pražské křižovatce. Výtěžek půjde na podporu pacientů s ALS, např. na rekondiční pobyty nebo asistenční služby. „Našim největším snem je pak zřídit specializované centrum,“ dodává Eva Baborová.

Témata: ALS (nemoc) Patricie Solaříková Jana Plodková nemoci