Nesnesitelný Miroslav Donutil: Kvůli hvězdným manýrům má problémy!

Miroslav Donutil v inscenaci Ubu králem: Svoboda! 8

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

10. června 2019 11:18

Patří sice k nejlepším a nejvšestrannějším hercům, jenže se o něm povídají takové historky, že se ho někteří filmaři údajně bojí do svých filmů. O hvězdných manýrách Miroslava Donutila (68) promluvil český režisér a scenárista Jiří Svoboda (74), který dlouho váhal, zda jej obsadit do svého filmu Rašín!

Donutil si v historickém dramatu Rašín zahrál ministerského předsedu Karla Kramáře. Jenže stačilo málo a ve filmu se vůbec neobjevil! Svoboda totiž přiznal, že se Donutilovi vzhledem k jeho pověsti raději vyhýbal! Nakonec ale šel do rizika.

„Ale pak jsem si řekl, že to za to stojí,“ prozradil pro Aha! známý český režisér. Donutil je sice skvělý komediální i dramatický herec, povídá se o něm ovšem, že s ním není snadné vyjít! „Promluvil jsem si s ním opravdu velmi upřímně. Šly o něm nějaké fámy, jakým způsobem se chová, každý u filmu o tom ví, ale já jsem si to s ním vyjasnil,“ prozradil teď Svoboda o Donutilovi.

Netajil se prý tím, že nemá problém přeobsadit i hlavní roli – takže ani Donutila, když se mu nebude líbit, jak k natáčení přistupuje. „Nakonec se choval brilantně, roli Kramáře zvládl bravurně. Proto jsem ho teď obsadil do svého dalšího televizního thrilleru Vysoká hra, kde je za velkého intrikána a hraje ho znamenitě,“ pochvaluje si teď filmař.

To, že je jeho pověst ne právě lichotivá, ví i sám Donutil. „Herec si je dobře vědom toho, jakou má mezi kolegy pověst. „Vím, že ze všech možných stran na mě prší poznámky, jak jsem nerudný, nepříjemný, domýšlivý, hamižný, arogantní. Samozřejmě chci být prostě nejlepší,“ hájí se Donutil.

Jen málokdo z těch, kteří o něm šíří nehezké zvěsti, ale tuší, co vše musel Miroslav Donutil pro svou hereckou kariéru obětovat. „Vím, co to stálo za úsilí, za obrovskou dávku zdraví. Ten, kdo si tím neprošel, a to pomíjím nemoci, které mě svého času velmi pronásledovaly, nepochopí, co to je za strašnou dřinu,“ dodává herec, který září na filmovém plátně i na jevišti.

Témata: Miroslav Donutil