Řepka má v base tvrdý režim: Hrozí samotka?!

Tomáš Řepka 3

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

30. května 2019 9:25 | Aktualizováno: 30. května 2019 13:11

Ani status VIP nepřinese odsouzenému fotbalistovi Tomáši Řepkovi žádné úlevy, za mřížemi na něj čeká tvrdý režim plný zákazů a striktních pravidel, jejichž porušení se adekvátně trestá. Za co může Řepka skončit na samotce?

Od pondělí je nejslavnějším vězněm v této zemi fotbalista Tomáš Řepka. Za mříže nastupoval jen s malou sportovní taškou v ruce, asi se řídil výzvou „nic si do výkonu trestu nebrat“, ačkoliv jiní tvrdí, že je nesmysl to dodržovat. Ohledně toho, co si člověk může vzít s sebou do vězení, však panují jasně daná pravidla.

Jak je to třeba s elektronikou? Zatímco mobilní telefon je samozřejmě nepřípustný, vězeň má povoleno u sebe mít např. radiopřijímač, televizi nebo DVD přehrávač. Přístroje však nesmí mít nahrávací zařízení, USB vstupy nebo přístup k wi-fi. Navíc je nutné si k nim přibalit sluchátka.

Striktní jsou i regule ohledně léků a dokonce i vitamínů, vše musí předem povolit vězeňský lékař. Šampon či sprchový gel smí mít trestanec jen v průhledném obalu, aby se dal obsah analyzovat pouhým okem. Vlastní ručník nepřipadá v úvahu a na civilním tričku pro sportovní účely nesmí být nápisy ani knoflíčky.

Přechovávání nepovolených a zakázaných věcí se nevyplácí. Dozorci totiž dělají přepadové „šťáry“ a nalezení takových věcí se opravdu přísně trestá. Vězeň může přijít o vycházky, v krajním případě může skončit až na 28 dní na samotce.

Existují však i věci naprosto nezbytné. Řeč je nejen o cigaretách, ale například o kosmetice, hygienických potřebách nebo holicím strojku. Hodí se mít s sebou také budík na baterie, hrnek, dvoje pantofle (do cely a do sprchy) a zámky na skříňky s věcmi.

Zato o držení jakéhokoliv peněžního obnosu si může Řepka nechat zdát. Pokud si nějaké koruny přinesl, uložili mu je na vězeňské konto, ze kterého může platit své nákupy v kantýně. Další peníze si může za mřížemi vydělat. Po skončení trestu mu věznice zbytek peněz vyplatí.

Témata: Tomáš Řepka