Svobodovi kolegové promluvili! Šokující slova po smrti sportovce!

Adam Svoboda

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

9. května 2019 9:22 | Aktualizováno: 9. května 2019 16:43

Hokejoví hráči i trenéři si jen těžko vysvětlují čin brankáře mistrů světa z roku 2005 a dvojnásobného extraligového vítěze Adama Svobody. Ani důsledky, které pro něj měla lednová nehoda v opilosti, podle nich nejsou pádným důvodem k tomu, aby si tak mladý člověk vzal život.

Český lední hokej přišel o nadějného kouče. Bývalý reprezentační brankář Adam Svoboda si v úterý vzal život a sportovní obec nedokáže pochopit, co k tomu mladého člověka vedlo. Slova těžko hledali i tři trenéři, kteří měli tu čest vést jak jeho, tak český národní tým.

„Určitě to byl vynikající kluk a kamarád. Nechápu, co se stalo, je to hrozné. Tak mladý člověk si vezme život, nevím,“ přemítal Vladimír Růžička pro iSport.cz. Ve Svobodovi viděl člověka zapáleného do trenéřiny. „Dělal to dobře, uměl to s nimi a měl těm klukům co předávat a nabídnout. Navíc ho to hrozně bavilo,“ nechal se slyšet.

I proto se podle Růžičky začal trénování brankářů věnovat hned, jakmile s chytáním sám skončil. „Co se stalo, je hrozná zpráva. Nějak se s tím nedokážu vyrovnat,“ dodal kapitán olympijských vítězů z Nagana. Ještě intenzivnější vzpomínku přinesl další někdejší reprezentační kouč Alois Hadamczik, který si Svobodu jako trenéra brankářů vytáhl k „osmnáctce“.

„Teď jsem ho měl u nároďáku jako trenéra. A byl neskutečně pracovitý, zaujatý, viděl jsem v něm trenéra pro budoucnost,“ konstatuje Hadamczik pro iDnes.cz. „Už mi volali kluci z osmnáctky - ti ho milovali. Byli z něj unešení, Pařík (brankář – pozn. red.) přímo nadšený,“ podotkl trenér mládežnického národního týmu.

„Neumím pochopit, že to udělá člověk s takovým srdcem a optimismem. Ztratili jsme člověka, který mohl být vynikající trenér. Ale hlavně lidsky to byl výborný člověk,“ svěřil se Hadamczik, který důvody nechápe. „I po tom problému s alkoholem jsem se ho zastával, protože na stadionu byl perfektní… Budu mít na něj ty nejlepší vzpomínky, ale bohužel už jen ty vzpomínky,“ dodal.

Tragická zpráva zasáhla i současného reprezentačního trenéra Miloše Říhu, který spolu se Svobodou těsně nedosáhl na extraligový titul v roce 2003. „Je to obrovská tragédie. Já jsem se to dozvěděl jako jeden z prvních ještě ve vlaku,“ uvedl pro iSport.cz na cestě do dějiště světového šampionátu v Bratislavě.

„Kluk, který hokeji strašně moc obětoval, zahrál si v reprezentaci. Adam byl pohodový člověk, nedokážu si vůbec představit, co ho k tomu vedlo,“ vysoukal ze sebe Říha. V čem on vidí možnou příčinu? „Tlak na hráče a sportovce obecně je enormní. Po člověku se chce, aby se vybudil až na hranici možností zdravotních i psychických. Není to normální,“ tvrdí trenér reprezentace.

Témata: Adam Svoboda hokej Vladimír Růžička Alois Hadamczik Miloš Říha