Výročí úmrtí Ivety Bartošové: Arturova chůva řekla, co ji trápí!

Bartošová, Iveta 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

29. dubna 2019 9:39

Dnešní výročí úmrtí Ivety Bartošové bude jistě intenzivně prožívat i chůva jejího syna Artura. Pětašedesátiletá Golda půjde zapálit svíčku na místo tragédie, protože urnu má u sebe vdovec Josef Rychtář. To Golda nedokáže pochopit a má k tomu jeden pádný důvod.

Dnes je to pět let, co se populární zpěvačka Iveta Bartošová ve věku 48 let rozhodla dobrovolně skoncovat se životem. V souvislosti s výročím už promluvil prakticky každý, kdo během jejího života sehrál nějakou roli. Jako zatím poslední zavzpomínala chůva Golda, která po boku umělkyně strávila řadu let.

„Ivetu jsem brala jako druhou dceru a Artura jako vnoučka,“ popisuje pro Blesk pětašedesátiletá žena, které všichni říkají Golda, ač má v občance jméno Zlata. Po smrti Ivety měla těžké období, kdy nebyla schopná ničeho a dlouho nemohla poslouchat Ivetiny písničky či vidět její fotografie.

Na osudný den chůva nevzpomíná ráda. Nejprve sice zprávě nevěřila, poté, co se to na ni valilo ze všech stran, však musela uznat, že je to pravda. „Krve by se ve mně nedořezal! Čas se pro mě zastavil. S Ivetou najednou všechno umřelo i ve mně, tak velká bolest to byla,“ vzpomíná.

Golda má dodnes problém s vdovcem Josefem Rychtářem, který si urnu s ostatky zpěvačky nechal doma, avšak zároveň jí zařídil okázalý hrob. Blízká kamarádka Ivety tam však kytku nepřinese. „Já nechodím na hroby, kde není nikdo pochovaný. Nevidím v tom žádný smysl,“ vysvětluje svůj postoj.

Raději prý – stejně jako před pěti lety – zapálí svíčku na kolejích v pražské Uhříněvsi, kde 29. dubna 2014 k tragickému odchodu Bartošové na onen svět došlo. Přítomnost urny v Rychtářově domácnosti jí však mrzí především z jiného důvodu.

„Myslím, že je to velmi špatně, především vůči Arturovi. Kdo jiný má větší nárok na mámu než dítě? Vzít takhle Ivetu Arturovi, tak to se opravdu nedělá, na to nemá právo absolutně nikdo. I na mrtvou mámu má dítě nárok!“ říká jasně žena, která je s rodinou Bartošové dodnes v občasném kontaktu, a tak dobře ví, o čem mluví.

Témata: Iveta Bartošová Josef Rychtář