Oběšení a útok kyselinou? Po herci Smollettovi jde FBI!

Jussie Smollett

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. března 2019 20:16

Skandál amerického černošského herce Jussieho Smolletta, který podle vyšetřovatelů proti sobě v Chicagu zinscenoval rasistický útok, prověří Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Ten se zajímá o to, proč prokuratura obvinění stáhla. Město Chicago, jehož starosta postup prokuratury kritizoval, poslalo Smollettovi účet ve výši 130.000 dolarů (tři miliony korun) za zbytečné vyšetřování.

Šestatřicetiletý homosexuální herec černé pleti, který je po otci židovského původu, na policii vypověděl, že na konci ledna na něj dvojice mužů před jedním z hotelů v Chicagu křičela rasistické a homofobní nadávky, dala mu provaz kolem krku a polila ho neznámou chemikálií. Uvedl také, že útočníci byli běloši a hlásili se k republikánskému prezidentovi Donaldu Trumpovi, kterého on hlasitě kritizuje.

Kriminalisté při rozsáhlém vyšetřování, které zaměstnalo přes dvě desítky policistů a detektivů, zjistili, že přepadení bylo fingované a že Smollett si na něj najal dva černošské bratry. Ti vypověděli, že herec byl nespokojen s platem a útokem chtěl dodat nový impulz své filmové kariéře.

V úterý prokuratura překvapivě obvinění stáhla, což vysvětlila Smollettovými dobrovolnickými aktivitami a také tím, že se rozhodl kauci ve výši 10.000 dolarů (228.260 korun) věnovat Chicagu. Prokuratura nicméně nadále stejně jako policie tvrdí, že herec si útok vymyslel.

Smollett nicméně hovoří o očištění svého jména a trvá na tom, že vždy hovořil pravdu. Jeho právníci dodali, že se stal obětí, která byla očerněna a vykreslena jako pachatel.

Starosta města Rahm Emmanuel postup prokuratury kritizoval a označil ho za přikrášlování spravedlnosti. Právní oddělení města mezitím vyčíslilo zbytečné vyšetřování na 130.106 dolarů a patnáct centů. Peníze od Smolletta žádá město do sedmi dnů, v opačném případě mu hrozí žalobou a pokutou.

Hercovi právníci žádost města nekomentovali, v minulosti ale starostu a vedení městské policie obvinili z toho, že to jsou naopak oni, kdo dluží Smollettovi omluvu, neboť ho jako nevinného vláčeli bahnem. "Jussie už zaplatil dost," dodali.

Do sporu se vložil i Trump, který na twitteru oznámil, že stažení obvinění prověří FBI a ministerstvo spravedlnosti. Prezident ve čtvrtek novinářům řekl, že případ je ostudou Ameriky.

Smolletta poté, co útok nahlásil, podpořila řada známých osobností a také politiků včetně několika demokratů kandidujících na post prezidenta. Když policie oznámila, že útok byl vymyšlený, tak někdejší republikánský guvernér Arkansasu Mike Huckabee poznamenal, že herec z politiků a celebrit, kteří mu po útoku vyjádřili podporu, udělal hlupáky.

Smollett je znám především rolí gaye Jamala v seriálu Empire televize Fox, kterou hraje od roku 2015. V dětství vystoupil například v komedii Všude dobře, doma nejlíp nebo ve snímku Šampióni.

Témata: Jussie Smollett FBI