Jana Šulcová (†76): Jaká byla její životní dráha?

Jana Šulcová 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. července 2023 12:41

Jana Šulcová se většinou věnovala pozitivním postavám, kterým se diváci mohli snadno ztotožnit. V sedmdesátých letech ztvárňovala romantické a sympatické dívky, zatímco v osmdesátých letech se často objevovala jako matky, jak například v seriálech "Tajemství proutěného košíku" nebo "My všichni školou povinní".

Stala se členkou Městských divadel pražských již v roce 1969, a to dokonce ještě během svého studia na DAMU. Během téže doby se poprvé objevila i před filmovou a televizní kamerou, například v jednom z dílů krimiseriálu "Hříšní lidé města pražského".

Na divadle i ve filmu střídala role, až na krátké období, kdy se věnovala rodinným povinnostem poté, co se jí narodily dcery. V tomto směru nikdy nezanedbávala svou roli matky. Na konci osmdesátých let se její manželství s hercem Oldřichem Víznerem rozpadlo. Později v pořadu "13. komnata" se otevřeně přiznala ke svým potížím s alkoholem a antidepresivy.

V roce 1992 opustila Městská divadla pražská a vydala se na volnou nohu. Tento krok ji přivedl ke spolupráci na dabingu, kde její hlas zazněl například v kriminálním seriálu o poručíku Columbovi nebo v sérii "To je vražda, napsala" s všetečnou spisovatelkou vyšetřující zločiny. Avšak postupem času jí současný způsob výroby českého dabingu přestal vyhovovat.

Později hostovala například v pražském Divadle Bez zábradlí a spolupracovala s divadelními agenturami. Nicméně postupně se začaly projevovat zdravotní problémy, často upadala a několikrát skončila v nemocnici. Pandemie koronaviru byla pro ni obzvláště těžká, protože ji několik měsíců prakticky uvěznila v jejím domě a stejně jako mnoho dalších herců ji připravila o práci. 

Témata: Jana Šulcová