Americké velvyslanectví v Londýně vydalo tiskovou zprávu, v níž se s humorem distancuje od výzkumu Michelle Franclové, americké vědkyně zabývající se chemií, týkajícího se přípravy čaje.
Franclová navrhla přidat do tradičního britského receptu na čaj špetku soli, trochu citrónové šťávy a důrazně zmáčknout čajový sáček. Tato doporučení vyvolala bouřlivé reakce u britské veřejnosti.
Franclová ve své nové knize Steeped: The Chemistry of Tea objasňuje, že iont sodíku obsažený v soli blokuje hořkost čaje a citrónová šťáva by eliminovala jemnou pěnu, která se někdy objevuje na povrchu nápoje. Zjistila také, že je lepší lít mléko do čaje a ne naopak.
Velvyslanectví ve svém prohlášení zdůraznilo, že názory vědkyně "nepředstavují oficiální politiku" Spojených států a ujišťuje britskou veřejnost, že budou nadále připravovat čaj správným způsobem, tedy v mikrovlnce.
Odpověď britského kabinetu přišla záhy. Úřad v prohlášení vyjádřil nesouhlas s postupem americké ambasády při přípravě čaje.
Podle britské vlády lze čaj připravit pouze pomocí konvice, což je tradiční a nezbytný prvek při přípravě britského národního nápoje.
Celá kauza vyvolala rozruch a americké úřady se nyní snaží předejít diplomatickému skandálu, neboť čaj je oblíbeným nápojem ve Spojeném království.
Studie provedená na vzorku 2400 lidí naznačuje, že káva se stává o něco populárnější než čaj, přičemž 63 % dotázaných pravidelně pije kávu, zatímco čaj si vybírá více než 59 % respondentů.
Témata: čaj
Sebastian to s usmířením nedomyslel? Policie musí ctít zákon!
Dwayne Johnson: Dcery The Rocka si ukradly show pro sebe!