Poslední SMS před smrtí! Tohle psali lidé svým blízkým z padajícího boeingu!

Boeing 737 MAX

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

13. března 2019 13:51

Nehoda Boeingu 737 Max 8 v Etiopii si vyžádala více než 150 mrtvých, kteří do poslední chvíle netušili, k čemu se schyluje. Dokládají to poslední zprávy odesílané z letadla, které se zřítilo v neděli krátce po startu z Addis Abeby.

mrtví byli ze 33 zemí. Později upřesnila, že jde o 32 Keňanů, 18 Kanaďanů, devět Etiopanů, osm Italů a stejný počet Číňanů a Američanů, sedm Britů a sedm Francouzů, šest Egypťanů a pět Nizozemců. Po čtyřech obětech mají podle dosavadních informací Indie a Slovensko, po třech Austrálie, Švédsko a Rusko, po dvou Maroko, Španělsko, Polsko a Izrael. Jednoho občana ztratily Belgie, Indonésie, Somálsko, Norsko, Srbsko, Togo, Mozambik, Rwanda, Súdán, Uganda a Jemen. Čtyři lidé na palubě použili pas OSN.

Jednou z nich byla i Shikha Gargová, která se před necelými 3 měsíci provdala za Soumya Bhattacharya, se kterým randila 3 roky. Po cestě do Nairobi plánovali společnou dovolenou. Té se ale nedočkali. Její SMS byla tou poslední, která opustila letadlo.

"Nastoupila jsem na let a zavolám ti, až přistaneme," napsala konzultantka pro Rozvojový program OSN manželovi. Dříve, než její stihl odepsat, se dozvěděl, že se letadlo zřítilo. Soumya měl přitom letět s manželkou, ale změna plánu na poslední chvíli zařídila, že zůstal v Novém Dillí. To mu zachránilo život.

Z tragédie se nemůže vzpamatovat ani otec britské pasažérky Joanny Tooleové. Jeho dcera byla jednou z obětí a podobně jako 20 dalších zaměstnanců OSN cestovala na summit o životním prostředí. Rodina i kolegové ji popisují jako výjimečnou ženu. "Každý byl na ni hrdý, i na práci, kterou vykonávala, stále jsme v obrovském šoku," řekl médiím otec.

Joanna působila v Organizaci pro výživu a zemědělství a její práce vyžadovala hodně cestování, což se otci nelíbilo. "Já nelétám a vždy jsem byl nervózní z jejího cestování," dodal s tím, že dcera absolvovala přes stovku letů. Tento poslední se jí ale stal osudným.

Témata: Boeing 737 MAX zřícení letadla Ethiopian Airlines (10.3.2019)