Youtubeři končí? YouTube jim zasadil tvrdou ránu!

YouTube

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

16. ledna 2019 20:18

Společnost YouTube zakázala zobrazování „nebezpečných výzev a pranků. Reagovala tak na trend, kdy se lidé nahrávají při plnění nebezpečných úkolů a videa pak šíří. Jednou z takových výzev je i takzvaná „Bird Box challenge“, při níž lidé dělají jinak běžné činnosti se zavázanýma očima.

Podle deníku Guardian přistoupila společnost k zákazu po sérii incidentů spojených s výzvou „Bird Box challenge“.

Při té lidé napodobují postavy ze stejnojmenného filmu a zavazují si oči. Potom dělají různé běžné činnosti, které nemusejí být nutně nebezpečné. Objevily se však i případy, kdy se lidé pokoušeli řídit auto. To již vedlo i k dopravním nehodám.

Bird Box Challenge while driving...predictable result. This happened on Monday as a result of the driver covering her eyes while driving on Layton Parkway. Luckily no injuries. pic.twitter.com/4DvYzrmDA2

— Layton Police (@laytonpolice) 11. ledna 2019

„YouTube je domovem pro řadu populární virálních výzev a pranků,“ napsala společnost do uživatelské sekce s často kladenými dotazy. „Vždy jsme prosazovali taková pravidla, kterými bychom zajistili, že to, co je vtipné, nepřekročí hranici škodlivého nebo nebezpečného obsahu.“

Již dříve se však na serveru objevovala jiná nebezpečná videa, jako třeba výzva, při níž lidé zkoušeli jíst prací prášek nebo se zapalovat. Proto se společnost rozhodla jejich zobrazování rovnou plošně zakázat.

„Výzvy, které mohou způsobit smrt, nebo ji v některých případech již způsobily, nemají na YouTube místo,“ oznámila dále společnost.

Zákaz se nově dotýká také pranků, které mohou oběti způsobit pocit, že je reálně ohrožena. Do takové skupiny patří třeba různé skryté kamery s vražednými klauny nebo jinými útočníky.

„Nepovolujeme tyto pranky, jejichž oběť si myslí, že je vážně fyzicky ohrožena – například při vniknutí do domu nebo při předstírané střelbě“, stojí ve zveřejněném vyjádření společnosti.

Porušení nových pravidel nicméně nebude příliš tvrdě trestáno. Závadné video bude odstraněno a uživatel bude mít po dobu 90 dnů jen omezené možnosti v tom, co bude moci na serveru dělat. Po uplynutí lhůty se vše vrátí do normálu.

Témata: Youtube YouTubeři