Štědrovečerní pohádka České televize vytočila diváky! Kdy už tvůrcům dojde, že točí odpad? zuří lidé

Z filmu Kouzelník Žito

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

25. prosince 2018 17:19

Česká televize odvysílala na Štědrý den novou pohádku Kouzelník Žito. Ta bohužel dopadla tragicky jak mezi recenzenty, tak i mezi diváky. Ty totiž pořádně pobouřila a mnoho z nich nemělo sílu dodívat se na ni do konce.

Pod pojmem Kouzelník Žito se leckomu jako první vybaví kejklířské akty hudebníka Daniela Landy. Ve skutečnosti jde ale o kouzelníka, který podle pověsti žil na dvoře českého krále Václava IV. Toho se rozhodl přivést na filmové plátno Zdeněk Zelenka, kterému se to ale nepovedlo.

Pohádka se v recenzích propadla. Server EuroZprávy.cz ji udělil pouhých 30 procent a uvedl, že příběhu chybí humor, napětí nebo zkušení a sympatičtí herci. 

"Není třeba, aby byl film přelomový, měl by ale přinejmenším být zábavný nebo napínavý, či přinejmenším sympatický, a pohádka o kouzelnících a peklu obzvláště. V tomto případě jde ale pouze o jednorázovou podívanou, která kromě příjemné hudební vložky žádné větší vzrušení nepřináší," napsal server v recenzi, kterou si můžete přečíst zde.

Bohužel podobný názor zastávají i diváci. Ti se totiž na facebooku i na filmových serverech dopálili a filmu vyčetli snad vše, co mohli! "Kouzelník Tráva. No, dalo se to čekat, to si soudruzi přiznejme. Splnili jsme plán, ale jen proto, že jsme si laťku položili zatraceně nízko... Představte si všechno, co je na novodobých pohádkách špatně. Přesně to samé najdete i zde. Dialogy strašné, herecké nevýkony k uzoufání, celek naprosto nevěrohodný," napsal například jeden z diváků.

"Čekal jsem, až mě to začne bavit. Nezačlo. Katastrofální herecký koncert pana Šafaříka, jehož kreace mně vadily podobně jako Alzák. Karikaturně a pitvořivě psané postavy neměli šanci zahrát ani ostřílení herci. Nejpřiléhavější označení je OTRAVNOST. Takhle se prostě pohádky točit nemají, kdy to tvůrcům dojde?" ptá se další.

"Po více než šesti letech hodnotím filmové dílo odpadem...Neuvěřitelná blbost," uvedl stručně další divák. "Nejděsivější pohádka za posledních 25 let," přidal se další.

"Napsaný jak žákem šestý třídy základní školy (tolik klišé na jednom pásku se jen tak nevidí a dialogy stojej za to!); zahraný jak kdyby těm mladejm hercům nikdo nezaplatil hereckou školu a těm starejm nedali ani stovku na kafe; někoho z bůhvíjakýho důvodu napadlo z toho udělat muzikálovou sraczku s tak otřesnýma skladbama, že i "ten dělá to a ta zas tohle" působí jako epos; a úplně nejvíc by mě kurfa zajímalo, kdo ty hlavní mužský role vlastně obsazuje - mi přijde, že sice každoročně vyplodíme hezký holky, ale o pořádný kluky je v Česku nouze. Ne, pane Zelenko, na dokoukání jsem málem neměl koule," napsal další divák.

Podobných hodnocení najdeme na internetu desítky. A většina z nich se shoduje v tom, že Kouzelník Žito je naprostým propadem. Ostatně i na Československé filmové databázi má hodnocení pouhých 20 procent. A nejčastější hodnocení jednotlivých diváků? Jedna hvězdička, nebo "Odpad!". To hovoří za vše.

Témata: film Kouzelník Žito filmy