Kauza TV Prima hýbe Českem! Záchranáři jsou v šoku z téhle reakce!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

9. prosince 2018 16:18

Kauza pořadu Linka 112 z produkce televize Prima, o které jsme vás na serveru stars24.cz už informovali, narůstá do obřích rozměrů. Členové záchranné služby i hasiči se od pořadu distancovali a uvedli, že zobrazované situace jsou nereálné. Televize Prima se v reakci snažila celou věc vysvětlit a uvedla, že jde o nedorozumění. To ale pobouřilo jak záchranáře, tak i policisty, a do celé věci se nově vložila i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Po fiasku s pořadem Policie v akci, který měl zobrazovat "opravdové policisty a skutečné případy" a od kterého se Policie České republiky promptně distancovala, se kvůli novému pořadu stejného formátu rozhořela další kauza. Televize Prima před několika dny odvysílala první díl pořadu Linka 112, který má zobrazovat práci operátorů na tísňové lince. To ale podle zainteresovaných složek není pravda.

Od pořadu se distancovali hasiči a rovněž i pražská záchranná služba. Ta uvedla, že se na pořadu nejen nepodílí, ale že "pořad Linka 112 nejen zcela odporuje realitě, ale informace, které poskytuje, mohou být nebezpečné!"

Záchranáři dodali, že způsob, jakým pořad popisuje fungování linky 112, zcela zásadně odporuje realitě. Televize Prima ale v reakci uvedla, že se jedná o "dramatizaci reálných příběhů." 

"Rekonstrukce jednotlivých příběhů jsou vytvářeny týmem odborníků, v pořadu se objevují skuteční profesionálové, kteří svou práci považují za poslání. Televize Prima věří, že tímto pořadem dokáže šířit osvětu mezi veřejností při poskytování první pomoci," uvedla v reakci pro EuroZprávy.cz mluvčí Klára Kotábová.

Prima dodává, že linka 112 je univerzálním číslem tísňového volání používaná v rámci všech státu Evropské unie, a proto ji překvapuje reakce záchranných složek jednotlivých krajů, kterou vnímá jako nedorozumění. "Záměrem tvůrců pořadu je snaha o realistické ztvárnění fungování dispečerek na lince 112. Podobné pořady jsou vysílány v řadě evropských zemí, velké oblibě se těší např. u diváků BBC," doplnila Kotábová.

Divák je podveden, Prima lže, tvrdí záchranáři

Reakce televize ale vyvolala jen další vlnu pobouření. Od pořadu se distancovali i policisté, kteří na twitteru uvedli, že "stejně jako kolegové z HZS ČR jsme se ani my nijak nepodíleli na tvorbě pořadu FTV Prima s názvem Linka 112. Obdobně tomu bylo i v případě pořadu s názvem Policie v akci."

Pražská záchranná služba uvedla, že reakce televize Prima k pořadu nutí zdravotnické záchranné služby k další společné odezvě. V ní záchranáři uvádějí, že ve své podstatě je lživý už jen samotný koncept pořadu.

"Pořad hrubým způsobem zkresluje účel a možnosti využití linky 112 i práci operátorů, kteří zde pracují. Operátor linky 112 není zdravotnickým pracovníkem a nemůže zpracovávat tísňovou výzvu zdravotního charakteru ani vysílat zásahové prostředky, jak je v seriálu prezentováno," uvedli záchranáři na webu.

Záchranka také tvrdí, že divák dostává nepravdivé informace a pokud televize věří, že pořadem přispěje k šíření osvěty mezi veřejností při poskytování první pomoci, svědčí to prý o naprosté neznalosti problematiky a principů nejen první pomoci, ale i fungování operačních středisek složek integrovaného záchranného systému. 

"V představených příbězích se vyskytují opakovaně závažné chyby medicínského charakteru. Diskutabilní jsou rovněž záměry i postupy autorů pořadu, v němž chtějí prezentovat „náhled do denní práce všech složek IZS“, aniž by o tom dotčené složky vůbec informovali nebo s nimi prezentované postupy konzultovali," bouří se záchranáři v nové reakci.

Podle nich jsou záběry, které televize prezentuje, zcela nesmyslné, protože takto v Česku linka v žádném případě nefunguje. "V ČR neexistuje žádné operační středisko linky 112, které by fungovalo tak, jak seriál ukazuje. Svým pořadem Prima uvádí diváky v omyl," tvrdí záchranáři.

Rovněž uvedli, že "tvrzení Primy, že pořad dává realistický pohled na práci operátorů ZZ, je nepravdivé." Stejně tak se ohrazují proti srovnání s pořadem BBC, který Prima uvádí jako příklad. Seriál televize BBC totiž zachycuje reálnou práci operátorů EMS na lince 999 a pak reálné výjezdy posádek pomocí minikamer v sanitce a jednoho kameramana na palubě vozidla. Ztvárnění pořadu v podání televize Prima naproti tomu podle záchranářů ukazuje nepochopení základních principů práce operátorů a neznalost rozdílů mezi linkou 112 a národní linkou tísňového volání 155.

"Domněnka televize Prima, že reakce ZZS z celé České republiky je vyvoláno pouhým nedorozuměním, je politováníhodná. Od pořadu se již ve svých prohlášeních distancovaly všechny tři základní složky integrovaného záchranného systému – zdravotnické záchranné služby, Hasičský záchranný sbor i Policie České republiky," uvedli dále záchranáři.

Závěrem zopakovali, že pořad může být pro diváky dokonce nebezpečný. "Pořad Linka 112 vysílaný FTV Prima vede diváky k hrubě zkreslenému pohledu na práci operátorů linky 112 a prezentuje jim informace, které pro ně mohou být nebezpečné. Zcela pomíjí nezastupitelnou roli dispečerů ZZS na linkách 155 a tím uvádí diváka v omyl. V případech, kdy je ohroženo lidské zdraví nebo život, je nutné vždy volat primárně na číslo 155. Nedochází tak ke zdržení při přepojování hovoru z linky 112 a profesionální zdravotníci poskytnou volajícímu i účinné rady pro první pomoc," sdělili záchranáři.

Kvůli pořadu bylo podáno několik stížností, kterými se bude zabývat Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Ta ale v tomto případě moc nezmůže, po faktické stránce smí kontrolovat jen zpravodajství a publicisté pořady. "Reality show", jak by se tento formát pořadu mohl nazvat, tak do její kompetence nespadá. RRTV proto nemá oprávnění Primu vyzvat k nápravě či stažení pořadu za to, že v něm vyobrazuje nereálné situace.

Témata: Záchranná služba Hasiči policie TV Prima