Austrálií otřásá nový skandál. Muže obvinili z terorismu, vše bylo úplně jinak!

Policie Austrálie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. prosince 2018 19:13

V Austrálii řeší nový skandál. Muž, který byl zatčen a zadržován pro podezření z přípravy teroristického útoku, je podle vyšetřovatelů nevinný. Vše si vymyslel jeho žárlivý sok, kterého nyní policie obvinila z trestných činů padělání a maření spravedlnosti.

Mohamed Nizamdeen byl zadržen 31. srpna a po obvinění ze zvlášť závažného zločinu byl umístěn do Goulburn Supermax prison, jedné z nejtvrdších australských věznic. Vypadalo to, že se australským bezpečnostním složkám podařilo odvrátit velkou teroristickou hrozbu. Po čtyřech týdnech strávených v zařízení pro nejnebezpečnější vězně byl však Mohamed propuštěn a úřady jeho obvinění stáhly.

Australská protiteroristická jednotka reagovala poté, co byl 30. srpna na Univerzitě Nového Jižního Walesu nalezen zápisník obsahující plány pro teroristický útok spolu s dalšími extremistickými materiály. Mezi zmíněnými cíli byli například bývalý premiér země Malcolm Turnbull nebo známá budova australské opery v Sydney. Sešit měl podle vyšetřovatelů patřit právě Nizamdeenovi.

26letý Mohamed Nizamdeen, původem ze Srí Lanky, studoval na univerzitě doktorský program. Podle dostupných zpráv byl skvělým studentem a objevil se dokonce v propagačním videu univerzity. Příležitostně také pracoval jako IT technik v místním kampusu, kde byl zápisník nalezen. Po jeho zadržení se rozeběhlo rozsáhlé vyšetřování. Podle deníku The Guardian se však zakládalo téměř výlučně na nalezeném zápisníku. Experti na písmo, kteří byli k případu přizváni, nakonec zjistili, že se zápisky Nizamdeenovým rukopisem neshodují.

Další vyšetřování, které vedla protiteroristická jednotka, postupně odhalilo, že je pravděpodobným pachatelem Arsalan Khawaja, bratr známého australského hráče kriketu Usmana Khawaji. Důvodem jeho činu měla být žárlivost, kterou Arsalan vůči Nizamdeenovi citíl. „Věříme, že šlo o naplánovaný a dobře promyšlený čin, který byl motivovaný osobní záští,“ řekl na tiskové konference k případu zástupce komisaře Mick Willing.

Dodal, že úřady „litují okolností, které vedly k obvinění pana Nizamdeena a času, který následně strávil ve vazbě.“ Zároveň však policie jednání svých zaměstnanců hájí. „Vzhledem k charakteru hrozby obsažené v tom zápisníku jsme museli jednat rychle.“ Mohamed Nizamdeen se po propuštění z vazby vrátil zpět na Srí Lanku a nyní se s australskými úřady soudí. Podle jeho slov celý případ „jednoznačně zničil jeho budoucnost.“

Podle informací deníku The Guardian byl Arsalan Khawaja propuštěn na kauci.

Témata: Austrálie Policie Austrálie