Spása pro důchodce? Možná jim pomůže nový vynález!

Důchodce, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

17. října 2018 11:34

Pokud se někdy cítíte osaměle, zkuste si popovídat s cizím člověkem. Můžete například přijít do kavárny a sednout si naproti někoho úplně cizího. Z této myšlenky vychází britská iniciativa tzv. „mluvících stolů“.

Síť britských supermarketů ve svých kavárnách zavedla stolky určené pro osamělé a izolované lidi. Koncept spočívá v tom, že osamělí lidé, byť jsou naprosto cizí, si mohou spolu sednout k jednomu stolku a zabřednout do konverzace.

Jeden z pracovníků supermarketu říká, že typickou skupinu osamělých lidí tvoří vdovci, kteří byli zvyklí na to, že sociální sítě v jejich životě utvářely a udržovaly jejich ženy. Po smrti manželek se však tito muži stávají zoufale osamocenými.

Zároveň tito lidé nechtějí být označováni jako osamělí. Společnost potřebují, ale nechtějí si o ní přímo říci.

Stejný pracovník také dodává, že poměrně často spatřuje nakupující, kteří čekají až budou moci být obslouženi jednou konkrétní prodavačkou, protože v ní zkrátka vidí něco jako přítele, ze kterým mohou prohodit alespoň pár slov. Tento kontakt je možná často jejich jedinou sociální interakcí za celý den.

Další skupinou, která je dle daného pracovníka ohrožena samotou, jsou mladé matky na mateřské dovolené. Ty občas bývají kvůli péči o dítě natolik vyčerpané, že jim nezbývá čas na společenské aktivity, kterým se dříve rády věnovaly.

Manažer jedné z kaváren si je jistý, že se „mluvící stoly“ mezi lidmi uchytí. Dodal, že dokonce nedávno nabídl odvoz domů staršímu muži, který v kavárně strávil celý den až do zavírací doby.

Kavárny pro osamělé lidi, toužící po kontaktu, nejsou vybaveny zástrčkami na elektřinu ani wifi. Chtějí demonstrovat, že jejich účelem je seznamování, ne práce na počítači.

Pracovníci supermarketu byli také dotázáni, jakými dalšími způsoby by bojovali proti osamělosti.

Podle jedné z pracovnic je důležité překonávat generační propasti mezi lidmi a také jim ukázat, že nutně ne všechno cizí, nebo každý cizinec, je špatný.

Jiný z pracovníků si myslí, že by se mělo ve městech více dbát na rozvoj a kultivaci náměstí, kde se dříve lidé přirozeně seskupovali a hovořili spolu.

Témata: důchodci