Rána pro Čechy! Jsme nebezpeční zkorumpovaní zloději? Tohle si o nás myslí ve světě!

Česká republika, pohled na Prahu

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. října 2018 19:57

Českou republiku každoročně navštíví miliony turistů a řada z nich si na internetu dopředu ověří, co mohou od Čechů čekat. Zatímco většina zahraničních cestovatelských webů neshledává Česko jako nebezpečnou zemi, najdou se i výjimky.

Některé země a zahraniční organizace cestu k nám nedoporučují. Například organizace Safe Around, která radí turistům, na co si mají dát ve které zemi pozor.

Jako největší problém u nás zmiňuje kapesní krádeže, k nimž dochází právě v Praze. "Dávejte si pozor na svůj pas. Nenoste jej při sobě, protože vám jej mohou ukrást a vaši identitu zneužít," uvádí na svých stránkách organizace.

Varuje také před praktikami taxikářů, kteří podle webu nadsazují kilometry: "Taxikáři nezapínají taxametry a na konci cesty vám řeknou náhodnou částku, která je 2x až 3x vyšší, než normálně." V ostatních ohledech ale Česká republika obstála velmi slušně.

World Nomads pro změnu tvrdí, že Česko má velmi nebezpečné silnice. "Řízení po České republice může být nebezpečné kvůli špatně opraveným silnicím, nedostatečné infrastruktuře a nedostatečné signalizaci," uvádí.

Česku se ale věnují i takové společnosti, jako půjčovny aut. A jedna z největších na světě, Rhino Car Hire, tvrdí, že o Česku koluje na internetu řada nelichotivých věcí.

O Češích se prý například říká, že jsou nebezpeční a že zdejší policie je zkorumpovaná. Stejně tak koluje řada informací o tom, jak je nebezpečné po Česku jezdit autem.

"Pokuty jsou v České republice samozřejmostí a policie provádí náhodné kontroly na silnici, aby si ověřila, zda jsou vaše papíry v pořádku. Bylo by rozumné dodat, že pronajatá auta v České republice jsou častým cílem, takže se nemusíte zneklidňovat, pokud vás zastaví, zejména v Praze a okolí," varuje společnost. 

"Za předpokladu, že máte všechny požadované dokumenty a řídíte se zákonem, neměli byste mít žádný problém. Pokud jste ale v České republice porušili zákon o jízdě, ať už úmyslně nebo ne, můžete v tom lepším případě očekávat pokutu na místě," upozorňuje web společnosti.

Turistům ale nedoporučuje, aby s policií smlouvali. "Možná jste se dočetli, že pokuty předmětem obchodu, nicméně my doporučujeme, abyste byli opatrní a zůstali zdvořilí, přátelští a omluvili se, abyste unikli nejtěžším pokutám," dodává půjčovna aut.

Témata: Lidé češi Česká republika