Otřesné! Neuvěříte, co všechno lidé dokáží sníst!

Sloni

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. října 2018 18:43

Nelegální obchod se zvířaty a částmi jejich těl, je celosvětovým dlouhotrvajícím problémem s dalekosáhlými dopady. Nejen, že dochází k hubení vzácných a ohrožených druhů zvířat, ale dochází také k narušování celkové přírodní rovnováhy. V neposlední řadě jsou v mnoha zemích, jež jsou primárně ohrožovány pytláctvím, znatelné velké socioekonomické dopady. Přesto je však nelegální obchod se zvířaty na vzestupu a jeho řešení je v nedohlednu. Jaké části zvířecích těl jsou lidé schopni zkonzumovat a za jakým účelem?

Vědci varují, že v posledních 40 letech bylo vyhubeno téměř 52% světové populace divoce žijících zvířat. Za tímto alarmujícím číslem stojí hlavní nepřítel divoké přírody – člověk. O tom, jak závažná je situace, vypovídají následující fakty.

Každý rok je pytláky zabito 35 až 50 tisíc slonů. V zajetí v Americe žije více tygrů, než ve volné přírodě. V posledních deseti letech došlo k nelegálnímu obchodu s více než milionem luskounů. Nelegální obchod se zvířaty a částmi jejich těl vydělává ročně 5 až 20 trilionů dolarů. Po obchodu s drogami, lidmi a zbraněmi se jedná o čtvrtý nejvýdělečnější ilegální obchod na světě, jak informuje ve své zprávě WWF.

Lidé se uchylují k nelegálnímu obchodování se zvířaty a k pytláctví z různých důvodů. Může se jednat o čistě ekonomické důvody, ale také o náboženské přesvědčení či po generace se předávající pověry o síle a léčivých účincích různých částí zvířecích těl.

Například kly slonů a nosorožčí rohy jsou používány jako dekorace, ale hobliny z nich slouží také k výrobě vývarů, jenž mají údajně snižovat horečku. Rozdrcené části klů jsou v některých částech světa vnímány jako afrodisiaka nebo léky na rakovinu. Jako léčivo se používá také nosorožčí moč či krev.

V ruské, čínské a korejské medicíně jsou velmi ceněné různé části medvědích těl. Medvědí farmy jsou hojně rozšířené v Číně či státech ASEANU. Medvědi jsou zde chováni pro svou žluč. Žluč je odebírána z medvědích jater a žlučníku, následně se z ní vyrábí různé druhy léků. Žluč má údajně pomáhat v boji s bolestmi v krku, hemeroidy nebo s problémy s játry. V některých asijských zemích jsou považovány za delikatesu medvědí tlapy. Lidé z nich vyrábí polévku nebo dokonce přísadu do whisky.

Tradičním a velmi žádaným terčem pytláků jsou některé druhy kočkovitých šelem převážně tygři a leopardi. Z těla tygra jsou žádané téměř všechny části, obzvláště kůže, sloužící jako dekorace. Neméně žádoucí jsou však také tygří a leopardí penisy či maso. Tygří maso se stalo módním trendem mezi čínskými boháči, stejně jako penis, ze kterého se vyrábí tradiční speciality. Často se stává, že překupníci nic netušícím zákazníkům prodávají místo vysoce ceněného tygřího penisu, penis koňský, psí nebo býčí. Kosti tygrů bývají také přidávány do vína a prodávány jako alkoholický nápoj mající pozitivní účinky na zdraví.

Témata: jídlo Tygři Sloni