Chůva zapálila dům plný dětí! Důvod je šokující!

Požár

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. září 2018 19:22

V Číně dnes popravili chůvu, která v červnu loňského roku úmyslně založila požár, při kterém ve městě Chang-čou zahynula matka a její tři děti. Pětatřicetiletá Mo Chuan-ťing byla odsouzena k trestu smrti letos v únoru. Podle zpravodajského serveru BBC měla chůva velké dluhy kvůli gamblerství a doufala, že když "zachrání" rodinu z požáru, podaří se jí přesvědčit ji, aby jí půjčila další peníze.

Namísto toho při požáru v bytě v 18. podlaží výškové budovy zahynula matka a děti ve věku šest, devět a 11 let. Otec rodiny byl v době činu obchodně mimo domov. Mo, která k založení požáru v obývacím pokoji použila zapalovač, unikla.

Tento případ vzbudil v Číně značnou pozornost, částečně i kvůli tvrzení, že se hasiči na místo nedostali včas. To ovšem hasičská jednotka popřela a zpoždění při hašení požáru připsala nízkému tlaku vody a špatným protipožárním opatřením v budově.

Zločin se také stal jedním z argumentů zastánců trestu smrti v Číně. Když v červenci 2017 zrušilo trest smrti sousední Mongolsko, Peking se dostal pod tlak, aby je následoval. A případ chůvy-žhářky patřil k těm, na které se odvolávali ti, kdo prosazovali, aby Čína absolutní trest zachovala.

Předpokládá se, že Čína ročně popraví víc lidí, než kterákoli jiná země světa; počty popravených ale tají. Skupina na ochranu lidských práv Amnesty International počet provedených poprav v Číně odhaduje na tisíce - víc než dohromady ve všech ostatních zemích na světě, kde je trest smrti nadále vykonáván.

Témata: požár Čína